Industria gălăţeană fuge la Brăila. Patronii spun că autorităţile din oraşul vecin sunt mult mai cooperante cu investitorii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galmopan şi Trefo sunt cele mai mari firme din Galaţi care au ales să-şi mute afacerile oraşul vecin. Finalizarea Parcului Industrial ar putea constitui un sprijin şi o invitaţie la întoarcere pentru firmele gălăţene.

Principalele motive pentru care patronii din Galaţi aleg să-şi mute afacerile în oraşul vecin sunt, pe de o parte, lipsa infrastructurii din oraşul nostru şi, pe de altă parte, taxele mai reduse din Brăila.

„La noi în municipiu nu se face nimic în interesul mediului privat şi din acest motiv, mediul economic are de suferit", ne-a declarat Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Galaţi.

Brăilenii, bucuroşi că adună

Cei de la Brăila sunt încântaţi de migraţia de capital către oraşul lor. „Trefo este una dintre firmele gălăţene care şi-au mutat afacerile integral la Brăila. O altă societate importantă este Galmopan, care a făcut aici o fabrică de prăjituri de 2 milioane de euro. Sigur mai sunt şi unităţi mai mici care au investiţii aici, dar acestea sunt sume mai reduse", ne-a declarat Mircea Florin, directorul Administraţiei Zonei Libere Brăila.

Trebuie precizat că Trefo, un producător important de cuie şi sârmă din ţară, cu peste 120 de angajaţi, s-a mutat la Brăila din cauza terenului mai ieftin din oraşul vecin, dar şi din cauza reglementărilor legale privind poluarea.

„Firma gălăţeană a trebuit să-şi mute platforma de producţie din de locuit pentru a respecta normele europene legate de amplasarea în afara oraşelor a platformelor industriale", ne-a explicat analistul economic Ionuţ Alexandru.

Infrastructura mai bună din Zona Liberă din oraşul vecin este o altă explicaţie a acestei „migraţii". „Este adevărat că infrastructura este un atu important, dar cu siguranţă aici sunt mai multe avantaje decât în alte oraşe", ne-a mai precizat Mircea Florin.

Galaţiul nu reuşeste să-şi păstreze firmele şi din cauza amânării realizării Parcului Industrial. „Parcul Industrial era un loc foarte bun pentru dezvoltarea economiei locale. În alte judeţe s-au atras numeroase fonduri şi s-a reuşit să se ofere un impuls economiei locale. La noi nu s-a întâmplat astfel", ne-a mai spun Marian Filimon.

Investiţie fără sfârşit

Parcul industrial a început să fie pusă în practică la începutul anilor 2000, dar investiţia nu a fost finalizată. Este amplasat în interiorul Zonei Libere, prin urmare firmele care investesc aici se beneficiază de reduceri şi scutiri de taxe.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite