Incredibil: Veceu ecologic, lângă un monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toaleta a fost amplasată chiar lângă „Poarta Turcească”, fără pic de respect pentru vestigiile datând de la începutul secolului al XIX-lea. Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi, spune că este o greşeală şi va cere mutarea acesteia.

În urmă cu două zile a mai apărut o ciudăţenie în oraşul de la Dunăre. Pe strada Egalităţii nr. 16, chiar lângă „Poarta Turcească” muncitorii unui şantier au găsit de cuviinţă să amplaseze o toaletă.

Monument istoric

Poarta Turcească” este înscrisă în lista monumentelor istorice - GL-II-m-B-03039 şi este rămăşiţa unui han vechi construit la începutul secolului al XIX-lea.

Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie, s-a arătat consternat de această situaţie : „Este o greşeală. Nu se poate aşa ceva. Probabil că cei care au aşezat toaleta nu cunosc ce reprezintă acea poartă. Este monument istoric şi se numeşte «Poarta Turcească»”.

image

Laurenţiu Jalbă, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Galaţi, susţine că toaleta nu este montată de municipalitate. „Probabil, că în zonă există un şantier ISPA . Ei au amplasat toaleta acolo. Nu va rămâne acolo mult timp”.

Am întrebat şi câţiva locatari din împrejurimi ce părere au despre faptul că lângă „Poarta Turcească” s-a montat o budă. „Monumentul acesta este aici de când mă ştiu eu. Cum să pui veceul lângă el ? Nu se mai respectă nimic în oraşul ăsta", spune Maricel Ifrim, în vârstă de 58 de ani, inginer.

„Este lăsat în stare de degradare de mulţi ani. Ar trebui să fie reabilitat, nu să se monteze o budă lângă el”, ne-a spus Cristina Enache, învăţătoare.

Conform directorului Muzeului de Istorie, în  repertoarul hanurilor datând din perioada secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, este înscris şi cel din Galaţi de pe strada Egalităţii.

„Hanul s-a demolat în anul 1984 împreună cu toate locuinţele vechi din zona „Egalităţii”. Lucrările şantierului pentru construirea noilor blocuri au degradat profund poarta rămasă stingheră. Se numeşte turcească pentru că hanul a fost construit de un cetăţean turc”, ne-a explicat Cristian Căldăraru.

Hanul a fost în vremurile medievale locul unde negustorii îşi cumpărau mărfuri venite de pretutindeni în portul Galaţi. Era un complex de clădiri, cu spaţii de cazare pe două laturi ale unei curţi mari.

image

Accesul principal la han se făcea prin această poarta monumentala din strada Egalităţii şi mai exista un acces secundar prin strada Cuza Vodă.

Din punct de vedere  arhitectural, intrarea principala este sub forma unei arcade cu arhivoltă. De o parte şi de alta a arcului se află câte un element decorativ reprezentând soarele.

Promisiuni de reabilitare

În prezent, monumentul se află într-o stare avansată de degradare, dar sunt promisiuni de reabilitare: „Este trecut pe lista monumentelor istorice ce urmează să intre într-un proces de restaurare”, a mai precizat Căldăraru.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite