Incompetenţă pe bani publici/ O stradă proaspăt reparată şi asfaltată s-a surpat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe strada Stadionului a apărut peste noapte dovada că unele dintre lucrările din programul ISPA se fac de mântuială. Autorităţile susţin că firma „Super A Plus K”, cea care a montat o conductă nouă este răspunzătoare şi, în consecinţă, va fi obligată să plătească pagubele   

Lipsa de responsabilitate şi profesionalism a unora dintre firmele care lucrează la reţelele de apă şi canalizare, în cadrul programului ISPA, a fost din nou dovedită deşi nu mai era cazul craterul de la Elice fiind suficient.

Ultima dovadă  a ieşit la iveală săptămâna trecută,  pe strada Stadionului, vizavi de Liceul Sportiv, acolo unde în urmă cu câteva săptămâni o firmă subcontractoare a SC Sistem Yapi a executat o lucrare la canalul colector. Este vorba de SC Super A Plus K srl, firmă care s-a angajat să realizeze lucrările şi apoi să asfalteze zona săpată. 

Lucrarea a fost făcută însă în „dulcele stil românesc”. S-a excavat, s-au montat conductele, s-a astupat şanţul şi s-a asfaltat. Totul de mântuială. La doar câteva zile după asfaltare, terenul s-a surpat şi a apărut o ditamai groapa, adâncă de un metru.

În apropiere, solul s-a tasat în alte două locuri, urmând să apară şi alte gropi. Cu toate astea locul a fost semnalizat, circulaţia rutieră este strangulată dar nu pentru că s-ar lucra. 

Cei vinovaţi vor plăti !

Cel puţin aşa susţin autorităţile. „Firma care a lucrat în zonă va fi obligată să refacă lucrările şi să plătească pagubele. Altfel nu va primi banii pe contract”, a declarat Niţă Podaru, director tehnic SC Apă Canal SA.

Surparea nu este singulară. Viceprimarul Mircea Răzvan Cristea confirmă faptul că la mai multe dintre lucrările ISPA, au apărut astfel de probleme: „Au mai apărut şi alte surpări. Cine este vinovat să răspundă !”.

Întârzierile ne costă scump

Graba de a termina lucrările este cu atât mai mare cu cât se înregistrează deja întârzieri faţă de graficul stabilit prin programul de finanţare negociat cu Comisia Europeană.

 „Banii de la Uniunea Europeană, cele 40 de milioane de euro, se cam termină şi trebuie să intrăm în banii Primăriei, 20 de milioane de euro. Aceştia sunt împrumutaţi de la Banca Europeană pentru Investiţii şi, imediat ce intrăm în ei, încep să curgă dobânzi. De aceea, trebuie să terminăm lucrările într-un timp cât mai scurt, ca să plătim dobânzi cât mai mici”, ne-a declarat directorul SC Apă Canal, Gelu Stan.

Deoarece există riscul ca termenul să nu fie respectat, Apă Canal a solicitat Comisiei Europene să prelungească durata proiectului până în decembrie 2011.

Vox: „Firma care a lucrat în zonă este subcontractoare de a lui Sistem Yapi şi va fi obligată să refacă lucrările”, Niţă Podaru, director tehnic SC Apă Canal.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite