Încă un caz de stăpâni de sclavi în România: 40 de oameni sechestraţi, copii forţaţi să se bată între ei cu bâtele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Tribunalului Galaţi au finalizat un proces legat de mai mulţi ciobani din judeţ acuzaţi de abuzuri oripilante la adresa a zeci de oameni, majoritatea copii, forţaţi să lucreze pentru ei.

Tribunalul Galaţi a respins definitiv pe 2 februarie o cerere de revizuire promovată de Neculai Enache, un cioban din localitatea gălăţeană Frumuşiţa, condamnat la 6 ani şi 10 luni de închisoare pentru trafic de minori şi trafic de persoane. În plus, judecătorii l-au amendat cu 1.000 de lei pe individ pentru ”formularea cu rea credinţă a cererii”.

Faptele lui Neculai Enache şi ale celorlalţi ciobani transformaţi în stăpâni de sclavi pot fi cu greu descrise în cuvinte. 40 de persoane au fost sechestrate timp de ani buni la o stână din judeţul Galaţi. Reţeaua din care făcea parte Neculai Enache a început să racoleze victime din anul 2002.

“Fraţii Valerică Enache, Sorin Enache şi Neculai Enache exploatau numeroase persoane, inclusiv minori şi persoane cu handicap, pe care le lipseau de libertate şi le obligau să muncească la stânele lor din localitatea Tămăoani, comuna Frumuşiţa, judeţul Galaţi”, au precizat procurorii DIICOT în rechizitoriul trimis în instanţă.

Fraţii Enache provin dintr-o familie de crescători de animale, îndeosebi oi, din localitatea amintită anterior. Valerică Enache deţinea şi administra o stână de oi, situată în imediata vecinătate a unei alte stâne, exploatată, în comun, de Sorin Enache şi Neculai Enache. Cele două stâne totalizează circa 4.000 oi, dar şi capre, porci, vite şi cai.

Procurorii DIICOT Galaţi au descoperit că fraţii Enache foloseau la stânele lor persoane provenite din medii sociale şi economice defavorizate, fiind vorba de minori proveniţi din orfelinate, persoane fără adăpost, alcoolici, persoane din familii destrămate, cu diverse handicapuri fizice sau psihice, în general persoane lipsite de educaţie şi de statut social, despre care nu avea cine să se intereseze şi cărora nimeni nu le putea sări în ajutor în caz de nevoie.

Anchetatorii au aflat că au existat cel puţin trei cazuri în care stăpânii de sclavi au mers în judeţul Vaslui de unde au luat copii de la familii sărace. Fraţii Enache le promiteau oamenilor că vor avea avea grijă de copii, le vor oferi un loc de muncă şi vor putea face economii pe care să le trimită rudelor.

Minorii se trezeau repede într-un adevărat coşmar, fiind obligaţi să presteze munci foarte grele, peste puterea lor fizică, pe perioade mari de timp. Ciobanii îi obligau să muncească şi câte 18 ore pe zi, dar micuţii nu se puteau bucura nici măcar de cele 3-4 ore de somn pe care le apucau.

Forţaţi să doarmă cu şobolanii şi să mânânce carne stricată

Minorii erau siliţi să doarmă în condiţii mizere, în adăposturi supraaglomerate şi care erau pline de şobolani. Sadismul stăpânilor de sclavi nu avea limite, aceştia forţându-i uneori să doarmă sub cerul liber, printre oi, indiferent că afară era iarnă sau ploua.

Bătaia de joc nu se oprea aici. Mâncarea pe care o primeau copiii era de cele mai multe ori stricată, deoarece provenea de la oi moarte sau era pur şi simplu carne stricată, care era fiartă în zer sau oţet pentru a-i diminua gustul pestilenţial.

Şi pentru ca tacâmul să fie complet, Valerică Enache, Sorin Enache şi Neculai Enache „obişnuiau să organizeze, doar pentru propria lor distracţie, lupte între ciobanii exploataţi de la stânele lor, pentru aşa-zis-ul prestigiu al fiecăreia dintre cele două stâne. Pentru a participa la respectivele lupte, foarte violente de altfel, victimele erau constrânse prin ameninţări sau bătăi ori li se promiteau diverse premii în alimente sau băuturi, pe care însă inculpaţii nu le acordau în final”, consemnau în rechizitoriu procurorii DIICOT Galaţi. De cele mai multe ori, erau constrânşi să se lupte între ei copiii abuzaţi, înarmaţi cu bâte.

Instanţele gălăţene l-au condamnat pe Valerică Enache la şase ani de închisoare, în timp ce Neculai Enache şi Sorin Enache au primit câte şase ani şi 10 luni de închisoare. Alţi trei complici au primit şi ei pedepse cu închisoarea, fiind vorba de Vasile Iacob (6 ani şi 10 luni de închisoare), Nicu Tecuceanu (4 ani de închisoare) şi Fănică Băleanu (3 ani şi 7 luni de închisoare).

Neculai Enache consideră însă că procesul în care a fost judecat nu s-ar fi derulat cu respectarea legii şi a formulat o cerere de revizuire la Tribunalul Galaţi. Judecătorii au respins ca inadmisibilă solicitarea acestuia pe 2 februarie, administrându-i şi o amendă de 1.000 de lei pentru ”formularea cu rea credinţă a cererii”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite