Descentralizarea aduce cheltuieli suplimentare la bugetul local: Primăria Galaţi îşi face propria direcţie sanitară!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Funcţionarea noului „Serviciu de asistenţă medicală, comunitară şi spitalicească” va creşte cheltuielile din bugetul local.  De la 1 iulie, trei spitale din Galaţi vor trece în administrarea Consiliului Local şi vor pierde 210 paturi.

Mult trâmbiţata descentralizare şi restructurare anunţată la nivel naţional  crează peste noapte locuri de muncă pentru mai mulţi bugetari şi evident şi funcţii de conducere.

Bunăoară, proaspăt înfiinţatul „Serviciu de asistenţă medicală şi comunitară spitalicească” din cadrul Primăriei are un număr de 137 de angajaţi şi un director, dr. Costinela Georgescu (fost director al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică). 

Conform viceprimarului Nicuşor Ciumacenco, personalul noului serviciu este alcătuit din 17 medici şcolari, 76 de asistenţi medicali, opt medici dentişti, opt asistenţi medicali, 20 de asistenţi medicali comunitari şi trei mediatori sanitari romi.

Pe lângă aceştia în schemă mai figurează încă şase angajaţi noi, printre care  un jurist,  un psiholog şi o persoană care să se ocupe cu achiziţiile.

 „Încă de anul trecut, în subordinea Primăriei Galaţi, a trecut întreaga reţea de cabinete medicale şcolare şi asistenţii comunitari. Serviciul exista, dar nu avea personalitate juridică. Avem prevăzut şi un fond de salarii, dar nu vă pot spune care este bugetul alocat. Înfiinţarea acestei direcţii în cadrul Primăriei cred că va reprezenta un exemplu, iar modelul va fi preluat la nivel naţional” , a declarat dr. Costinela Georgescu.

Mai puţine paturi

De la 1 iulie, trei unităţi medicale trec în subordinea Consiliului Local Galaţi. Este vorba de spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Sf. Ioan”, Maternitatea „Buna Vestire” şi Spitalul de Pishiatrie „Elena Doamna”.

Aceste spitale vor primi bani şi de la bugetul local, şi de la Ministerul Sănătăţii pentru dotarea cu aparatură medicală, cheltuieli de regie şi reparaţii capitale. „Din bugetul local vor fi plătite utilităţile spitalelor şi salariile personalul serviciului. În plus, este posibil ca municipalitatea să preia şi datoriile celor trei spitale”. Adică 20 de miliarde de lei vechi !!!.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va achita datoriile spitalelor doar dacă acestea sunt justificate. „Nu este prima dată când luăm o astfel de ţeapă. Sperăm să nu se ajungă până aici”, a declarat viceprimarul Ciumacenco.

Restructurarea impune şi micşorarea numărului de paturi după cum urmează: 110 paturi la Spitalul Judeţean, 40 la Maternitatea „Buna Vestire” şi 60, la Boli Infecţioase.

Reducerea numărului de paturi impune şi o reducere a numărului de angajaţi. „Normarea personalului ar trebui să se facă în funcţie de numărul de paturi. Salariile ar trebui să reprezinte 70% din buget şi nu 90% cum se întâmplă în cele mai multe cazuri”, a spus dr. Georgescu.

Un serviciu de asistenţă medicală comunitară spitalicească se va înfiinţa şi la Consiliul Judeţului, care va prelua alte patru unităţi spitaliceşti. 

Managerii acestor unităţi vor încheia contractele de management cu reprezentanţii conducerii administraţiei locale şi nu cu Ministerul Sănătăţii, aşa cum se întâmplă în prezent.

După 1 iulie, concursurile pentru ocuparea funcţiilor de manager vor fi organizate de către autorităţile publice locale.

Vox:”Avem prevăzut şi un fond de salarii, dar nu vă pot spune care este bugetul alocat ”, dr. Costinela Georgescu, director


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite