(In)utilitate pe banii contribuabililor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei şi Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală au o utilitate îndoielnică. La polul opus, un singur om se ocupă de supravegherea resurselor minerale, dar şi de eliberarea permiselor de exploatare minieră pentru Galaţi, Brăila, Vrancea şi platoul Mării Negre.

Consiliul Concurenţei Galaţi este una din instituţiile teritoriale despre a cărei activitate nu s-a auzit nimic în ultimii 20 de ani, cel puţin în zona noastră.

Sediul acesteia este într-o cameră din blocul Cristal, rezervat diverselor instituţii guvernamentale, unde nu este afişat nici măcar programul de lucru cu publicul, în eventualitatea în care s-ar dori să se facă sesizări.

Reprezentantul Consiliului Concurenţei la Galaţi, Gheorghe Dumitriu, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere legat de activitatea instituţiei la nivel local. Nu răspunde la telefon iar uşa sediului era închisa.

O altă structură despre care nu s-au auzit foarte multe este Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală.

Printre atribuţiile instituţiei se numără întocmirea bazei de date la nivel regional pentru furnizarea de informaţii Guvernului, precum şi monitorizarea aplicării de către operatori şi autorităţile administraţiei publice locale a a sistemului de preţuri şi tarife în vigoare.

Am vrut să ştim cum se face că o serie dintre atribuţiile Agenţiei Teritoriale de la Galaţi se suprapun peste activităţile primăriilor şi a unor societăţi publice de interes local, cum sunt SC Apă-Canal şi Apaterm.

Este vorba de alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea şi evacuarea apelor pluviale.

Munceşte cât o instituţie

Conducerea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice a ţinut să ne precizeze că cei şapte angajaţi ai Agenţiei Teritoriale de la Galaţi monitorizează activitatea a 386 de operatori care prestează 481 de servicii de utilităţi publice.

Ca să vorbim de o eficienţă dusă la extrem, este suficient să dăm exemplul reprezentantului Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale la Galaţi.

Expertul Dumitru Bălan se ocupă de inspecţia şi supravegherea exploatărilor miniere, dar şi eliberarea permiselor şi avizelor specifice pentru judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea şi platoul continental al Mării Negre.

În plus, expertul este solicitat de Poliţie, Garda Financiară şi chiar Compania Naţională de Drumuri Naţionale pentru a-i asista în vederea dovedirii exploatărilor ilegale.

"Plec dimineaţa şi nu ştiu când mă întorc. Sunt singur pe o zonă uriaşă şi trebuie să fac faţă", ne-a declarat Dumitru Bălan.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite