Galaţi: 2010 intră în casele noastre cu biruri mari şi multe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele fizice se aleg cu noi taxe, dar firmele primesc scutiri  cu până la 15% . Pentru 2010, aleşii locali au găsit o metodă sigură pentru creşterea încasărilor la bugetul local: instituirea de noi taxe.

Pentru plata taxelor şi impozitelor locale, în acest an, gălăţenii vor avea nevoie de mai mulţi bani în buzunare decât anul trecut. Dările către stat  se vor majora cu 5% faţă de 2009 şi cu 20% faţă de 2007.

Astfel, pentru autoturismele cu capacitate cilindrică de până la 2.000 cm cubi, taxa auto va rămâne la fel. În rest, ea va creşte în funcţie de capacitatea cilindrică a automobilului. Şi impozitul pe clădiri a crescut cu 5%. Cât priveşte taxa de habitat, ea s-a majorat cu 4,4 % faţă de 2009. În 2010, fiecare gălăţean va plăti 47 de lei/an. La aceste dări se adaugă şi gigacaloria, care va fi cu opt lei mai scumpă faţă de 2009. 

Biruri nou instituite


Pentru creşterea încasărilor la bugetul local, Primăria a găsit o metodă controversată:  stabilirea de noi taxe. Aşadar, cei 300.000 de locuitori ai municipiului Galaţi şi firmele locale vor plăti din 2010 un nou bir care a fost botezat „taxă pentru servicii de ecarisaj”. Mai pe scurt, taxa de câine.
 
Această taxă specială va fi plătită de tot omul, fie că are, fie că n-are un animal în îngrijire. Ea va fi diferenţiată pentru persoanele fizice şi pentru persoanele juridice. Astfel, o persoană fizică va plăti 2,5 lei/ an, iar o persoană juridică va plăti 50 de lei/an. „Din banii colectaţi vom finanţa achiziţia de utilaje pentru strângerea câinilor de pe străzile oraşului”, a declarat Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul Galaţiului.

O altă taxă nou stabilită de aleşii locali va fi cea plătită de operatorii de telefonie mobilă pentru fiecare amplasament de staţie fixă  de pe raza municipiului. Ea va fi în valoare de 5000 de lei/an.

A treia taxă nou instituită este pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatului de atestare fiscală sau a fişei de înmatriculare a mijloacelor de transport. În acest caz este vorba de 15 lei pentru persoane fizice şi 50 de lei, pentru firme.
Şi cei care vor să se căsătorească în acest an vor trebui să plătească ceva mai mult faţă de 2009. Taxa de oficiere creşte cu 3 lei şi ajunge 69 lei.

Există şi excepţii

Firmele  beneficiază de anumite facilităţi de la 1 ianuarie, care vor genera pierderi de un milion de euro la bugetul local. Oficialii gălăţeni au luat această decizie în speranţa că vor ajuta firmele afectate de criză. Astfel că în 2010 impozitul pe clădiri va fi cu 15% mai mic decât cel achitat în 2009.
 
În rest, celălalte impozite (pe terenuri, taxa auto) datorate de firme au suferit majorări comparabile cu cele ale persoanelor fizice: plus 5 %.
Şi chiria a crescut. Primăria Galaţi îi informează pe chiriaşii care au împlinit 35 de ani şi locuiesc în apartamente ANL că, în 2010, trebuie să treacă mai întâi pe la serviciul de Fond Locativ, pentru a li se recalcula chiria, după care să meargă la Direcţia de Fiscalitate, pentru a o achita.

 
Unde se plătesc dările către stat

 
Punctele în care gălăţenii îşi pot plăti taxele locale sunt aceleaşi ca şi anul trecut, respectiv la sediul central de la Romarta, în Micro 39, bloc J, parter, în Micro 18, strada Brăilei, nr. 232, bloc E4, parter. Program cu publicul este de la 8.00 la 15.00.

Pentru persoanele juridice, taxele şi impozitele se primesc la sediul de pe strada Traian ( colţ cu Basarabiei), bloc A 16. Impozitele se plătesc în două tranşe: pentru primul semestru, până la 31 martie, şi pentru semestrul II, până la 30 septembrie. Cei care plătesc dările la stat integral până la sfârşitul lunii martie beneficiază de o reducere de 10%.



Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite