Războiul sporurilor: Ilegal la Curtea de Conturi, legal la Tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru unităţi şcolare sunt acuzate de Curtea de Conturi că au cheltuit ilegal fonduri de la buget. Este vorba despre sporul de vechime plătit pentru orele suplimentare, acordat aproape tuturor cadrelor didactice

Potrivit ultimului raport al Curţii de Conturi a României, nu mai puţin de patru centre financiare din unităţile de învăţământ gălăţene au înregistrat, în 2008, plăţi fără documente justificative sau cheltuieli neprevăzute în legislaţia în vigoare.


Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin" a plătit „ilegal" în opinia Curţii de Conturi suma de 409.000 lei, Grupul Şcolar „Radu Negru" Galaţi a cheltuit astfel 160.000 de lei, Grupul Şcolar Industrial de Marină Galaţi - 44.000 lei şi Centrul financiar nr. 16 - Şcoala nr. 10 „Petre Ţuţea" Galaţi - 102.700 lei. Asta înseamnă peste 715.000 lei, bani pe care, în opinia celor de la Curtea de Conturi, n-au putut fi justificate.


În realitate, este vorba de banii câştigaţi în instanţă de Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi pentru sporul de vechime la orele suplimentare. Directorul Liceului de Artă, Ioan Tudor afirmă că a dispus contabilei să plătească angajaţilor acest spor deoarece este un drept câştigat în instanţă pentru 90% dintre salariaţii liceului.


Acest lucru a fost considerat de Curtea de Conturi drept o ilegalitate şi s-a impus recuperarea acestor sume. În replică, conducerea liceului a contestat raportul Curţii de Conturi pentru a mai trage de timp în ceea ce priveşte restituirea sumelor.


Banii înapoi, doar obligaţi!


„Curtea de Conturi este un fel de sperietoare. Au controlat doar patru centre financiare, dar, dacă s-ar duce la toate, ar descoperi aceleaşi sume acordate profesorilor. Şi asta pentru că totul s-a făcut cu acordul Inspectoratului Şcolar, printr-o hotărâre a Comisiei paritare"
, spune directorul Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin" Galaţi.


Iritat de decizia Curţii de Conturi, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Valeriu Diculescu spune că pentru ca şcolile să-şi rcupereze aceşti bani de la profesori trebuie să-i dea în judecată.


„S-a întâmplat la Şcoala 10 Petre Ţuţea, acolo unde conducerea şcolii a cerut profesorilor banii înapoi printr-o acţiune în instanţă. Şi a pierdut!", afirmă Valeriu Diculescu.


Acesta mai spune că i se pare ceva de domeniul absurdului ca profesorii să aibă un drept, instanţa să confirme şi apoi sindicatul să fie nevoit să-l re-obţină în instanţă pentru fiecare salariat în parte.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite