Iarna nu-i ca vara/ Primarul Dumitru Nicolae: "Dacă nu va da Dumnezeu multă zăpadă, nu vor fi multe probleme”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumarii nu au reuşit să procure stocul necesar de material antiderapant
Drumarii nu au reuşit să procure stocul necesar de material antiderapant

Primarul Dumitru Nicolae este gata să întâmpine iarna rugându-se la Dumnezeu să nu fie una grea. Lucrările neterminate la reţeaua de canalizare şi lipsurile bugetare ar face ca o iarnă cu ninsori puternice să blocheze jumătate din municipiul Galaţi.

CITIŢI ŞI:  Galaţi/ Caloriferele ar putea rămâne reci la iarnă

Gigacaloria explodează la Galaţi. Află aici cât vom plăti la iarnă

Peste 400 de blocuri din Galaţi nu vor primi căldură la iarnă din cauza avariilor la subsol

În ultimii ani, prima zăpadă a dat mari bătăi de cap autorităţilor şi, aproape de fiecare dată, acestea s-au plâns ba că au fost prinse pe picior greşit, ba că nu au avut suficiente maşini pentru deszăpezire. Anul acesta, însă, primarul Dumitru Nicolae susţine că „dacă nu va da Dumnezeu multă zăpadă, nu vor fi multe probleme”.

4.000 tone de sare industrială

Cât priveşte achiziţionarea de materiale antiderapante şi utilaje, autorităţile spun că stăm mai bine ca anul trecut la acest capitol: „Fiecare unitate implicată în procesul de deszăpezire dispune de mai multe utilaje decât anul trecut. Sperăm să avem o iarnă blândă”, ne-a declarat primarul Nicolae. 

Zapada Galaţi , foto Bogdan Dimofte

Ion Ionescu, directorul Serviciului Public de Salubritate Ecosal, susţine că au fost demarate procedurile pentru cumpărarea de sare industrială. Licitaţia urmează să aibă loc luna viitoare, iar valoarea estimativă, fără TVA, este de 210.000 de euro.

"De câţiva ani noi utilizăm doar clorură de sodiu. Deocamdată vom achiziţiona 4.000 de tone, la fel ca anul trecut. Dacă nu ajunge, vom mai cumpăra”, a spus Ion Ionescu. 

De asemenea, au fost achiziţionate două sărăriţe şi două utilaje deszăpezire, cu tot cu plug. Acestea din urmă au costat 1,4 milioane lei.

Viscolul şi poleiul a lăsat mii de gălăţeni pe întuneric

Avem parcul auto îmbunătăţit. De exemplu, anul trecut am avut doar 10 tractoare cu plug, iar anul acesta avem 14. Noi credem că o să facem faţă, chiar dacă va fi o iarmă grea”, a adăugat Ion Ionescu.

În total, pot fi utilizate 14 tractoare cu lamă şi perie, 5 autosărăriţe, 9 încărcătoare frontale, 10 autogredere şi 12 buldoexcavatoare.

Utilajele nu vor acţiona pe viscol

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a declarat că au fost puse la punct două strategii, pentru situaţiile în care, până la ieşirea utilajelor pe trasee, stratul de zăpadă are sub sau peste 15 cm: "Nu se va acţiona pe timp de viscol sau, dacă acesta se declanşează, utilajele aflate la deszăpezire vor fi retrase până când vremea va permite intervenţia".

Conform lui Ciumacenco, la operaţiunile de deszăpezire alături de Ecosal vor participa 10 societăţi private gălăţene.

Pe de altă parte, Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, susţine că se va apela la firme private pentru deszăpezire doar în caz de urgenţă: „Depinde foarte mult de condiţiile meteo. Să sperăm că vom avea o iarnă blândă”.

Chiar şi aşa, probleme tot vor exista. În prezent, municipiul este plin de şantiere ISPA pe străzi, iar muncitorii nu vor reuşi să le termine la timp. Pe scurt, asta înseamnă: zeci de străzi blocate, trafic greoi şi, desigur, ambuteiaje.

Cât a costat în 2009

Anul trecut, pentru intervenţiile de deszăpezire, municipalitatea a încheiat contracte cu firmele: ICMRSG, Vega, Confort, Alt Stil şi Teramar.

Reamintim că, în 2009, Primăria a alocat pentru deszăpezirea oraşului 800.000 de lei. Rezultatul: la prima ninsoare străzile au fost blocate de zăpadă, iar apoi s-au umplut de gropi de la materialul antiderapant.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite