Protecţia Consumatorului avertizează: "Hainele cumpărate de gălăţeni nu respectă legea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece magazine de îmbrăcăminte din Galaţi au fost amendate pentru că îşi păcălesc clienţi cu marfa din rafturi.

În urma controlului efectuat de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului au fost aplicate un număr de nouă amenzi contravenţionale în valoare de 21.900 lei şi cinci avertismente. Prin urmare au fost oprite temporar de la comercializare produse textile în valoare totală de 8.825,5 lei.

Motivele amenzilor

S-au constatat următoarele deficienţe ale produselor de îmbrăcăminte: lipsa tuturor elementelor de indentificare şi caracterizare, absenţa principalelor caracteristici tehnice, lipsa denumirii şi adresei poştale a sediului social al importatorului, absenţa eventualelor riscuri previzibile, lipsa marcăriii compoziţiei fibroase, absenţa denumirii produsului în limba română şi nerespectarea reglementarilor privind promoţiile, lipsa afişării codului unic de înregistrare la registrul comerţului.

Sfaturi

Inspectorii de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului îi sfătuiesc pe gălăţeni să achiziţioneze produse textile numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală).

Să se verifice cu atenţie produsele textile care poartă numele unor mărci celebre dar al căror preţ este exagerat de mic în raport cu preţul real al unor astfel de produse; există riscul ca acestea să fie contrafăcute.

Să se examineze cu atenţie produsele şi probaţi-le înainte de a lua decizia de cumparare.

Să se verifice existenţa instrucţiunilor de întreţinere care trebuie să acopere toate operaţiunile/tratamentele în ordinea: spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi uscare în maşina de uscat cu tambur rotativ. Instrucţiunile enumerate trebuie să fie marcate pe o etichetă din material textil, rezistenţa la apă şi căldură, montata/cusută în interiorul produsului. Verificaţi dacă sunt indicate compoziţia şi procentul componentelor fibroase conţinute de produs.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite