Autoritatea Rutieră reclamă haiducia transportatorilor/ Piraţii şoselelor fentează legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii şi inspectorii ARR reclamă vidul legislativ, care le permite proprietarilor de microbuze să transporte ilegal călători.Pirateria din zona Tecuciului a scăpat de sub control, zeci de şoferi fiind agresaţi zilnic de şoferii ilegalişti.


Încercările poliţiştilor de a anihila fenomenul pirateriei, în special în transportul judeţean de persoane din Galaţi, s-a soldat până acum cu un eşec.

O spun chiar poliţiştii, care sunt descurajaţi de faptul că toate sancţiunile aplicate piraţilor sunt desfiinţate în instanţă sau înlocuite cu amenzi simbolice.

Cu avocaţii la Poliţie

Comisarul Viorel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi, a recunoscut la o întâlnire a Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi (COTAR) din România, organizată ieri la Galaţi, că sancţiunile aplicate de poliţişti se întorc până la urmă împotriva lor.

"Am acţionat de multe ori, în special în zona Tecuciului. Pentru o perioadă, am descurajat pirateria după ce colegii mei le-au suspendat şoferilor dreptul de utilizare a autovehiculului pentru şase luni. După câteva zile, au venit şoferii cu câte şapte avocaţi ca să îşi recupereze certificatele de înmatriculare. Suntem daţi în judecată, iar armata de avocaţi pe care îi angajează proprietarii de autoturisme îi convinge pe judecători că faptele nu prezintă un pericol social atât de mare", susţine comisarul Viorel Cojocaru.

La rândul lor, transportatorii autorizaţi sunt nemulţumiţi că sunt sancţionaţi la fel de drastic ca şi „piraţii" pentru abateri pe care le consideră minore.

"Pentru că am avut într-o maşină doi pasageri peste limita de transport, am primit o amendă de 5.000 de lei. În 10 zile, mi-au fost ridicate patru certificate de înmatriculare la maşinile mele pentru că ar fi avut cauciucurile uzate pe spate şi am fost şi ameninţat. Este un abuz!", a declarat Gheorghe Dumitru, administratorul SC Dumony, cel mai mare operator din transportul judeţean de persoane din Galaţi.

Cert este că incidentele din trafic dintre transportatorii autorizaţi şi „piraţi" devin mai violente pe zi ce trece, iar autorităţile nu au soluţii pentru rezolvarea situaţiei.

Reversul medaliei

Operatorii autorizaţi au cerut oficial ca toate controalele efectuate în trafic să fie realizate de o singură instituţie.

"Sunt cazuri când şoferii sunt opriţi de trei-patru ori pe zi de RAR, ARR sau Poliţia Rutieră. Cred că trebuie acţionat unitar", a declarat Eugen Costan, preşedintele COTAR Bucureşti.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite