Galaţi: Gunoaiele din Galaţi au fost strânse de 1.000 de voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Gunoaiele din Galaţi au fost strânse de 1.000 de voluntari
Galaţi: Gunoaiele din Galaţi au fost strânse de 1.000 de voluntari

Peste 1.000 de voluntari, majoritatea elevi, au dat o adevărată lecţie de ecologie şi au arătat că vor să trăiască într-un mediu curat Deşi, iniţial, părea greu de crezut că oraşul ar putea fi scăpat de gunoaie, chiar şi pentru o zi, echipele de voluntari au reuşit să organizeze sâmbătă cea mai mare acţiune ecologică din istoria municipiul Galaţi.

Rezultatele au fost peste aşteptări. În mai puţin de cinci ore, voluntarii au strâns şapte camioane şi două remorci de tractor pline cu saci cu deşeuri. După o estimare a lucrătorilor de la compania de salubrizare, în total au fost peste 1.000 de saci cu 25-30 de tone de gunoi.

„Am participat şi eu la acţiune cu colegii mei de la Şcoala nr. 13. Oamenii ar trebui să păstreze curăţenia şi să nu mai arunce gunoiul pe străzi sau în parcuri”
, consideră Cristiana Lucian, elevă. 

„Nu am ştiut despre această acţiune, dar ideea mi se pare excelentă. Consider că autorităţile ar trebui să se implice mai mult şi ar trebui să-i amendeze aspru pe cei care aruncă gunoaiele pe străzi. Ar trebui puse coşuri stradale de gunoi şi în cartierele mărginaşe, nu numai în zonele centrale”, ne-a spus Teo Bulişteanu, învăţătoare. 

Ecoul acţiunii ecologice

Acţiunea ecologică este privită cu invidie de reprezentanţii instituţiilor gălăţene.

“A fost o iniţiativă deosebit de bună şi

image

cred că este cea mai mare acţiune ecologică pe
bază de voluntariat care a fost vreodată organizată în  municipiul Galaţi”,

susţine viceprimarul municipiului, Nicuşor Ciumacenco. 

“Orice astfel de acţiune este binevenită. Am vrut şi noi să participăm şi chiar ne pare rău că nu am reuşit să ajungem. A fost o poluare pe Dunăre şi a trebuit să ne ocupăm de ea”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu, comisarul Ion Avram.
 
“Instituţiile au datoria să ia lucrurile în serios şi să îi sancţioneze drastic pe cei care aruncă gunoaie pe străzi. Cei care nu sunt alături de noi în lupta împotriva nesimţiţilor pot fi consideraţi complicii acestora”
, este de părere jurnalistul Adrian Jugănaru, iniţiatorul acţiunii de ecologizare.
 
Campanie reluată
                                                                   

image

     

De altfel, iniţiatorul campaniei promite că acţiunea ecologică nu se opreşte aici. Dimpotrivă, ea va continua şi anul viitor. “În scurt timp vom realiza o pagină de internet prin care vom prezenta povestea din spatele proiectului, precum şi poveştile minunate din 17 octombrie”, scrie jurnalistul pe blogul  EcoGalaţi.

Statisticile realizate în ultimii ani arată că un gălăţean produce zilnic în jur de 2,5 kilograme de gunoi. Anul trecut, salariaţii serviciului public de salubrizare Ecosal au colectat şi transportat  la groapa de gunoi peste 100.000 de tone de gunoi.
Pentru păstrarea curăţeniei în oraş, fiecare dintre cei 300.000 de gălăţeni plăteşte anual o taxă de habitat de 45 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2010, valoarea acestei taxe creşte cu doi lei, ajungând la 47 de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite