Grupa sanguină influenţează starea de sănătate. Vezi aici studiul pe care se bazează şi medicii gălăţeni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupa sanguină influenţează în mod direct riscul de apariţie a unor tipuri de cancer, a problemelor de fertilitate şi a ulcerului stomacal, dar şi a altor maladii, precum holera şi malaria, potrivit unui studiu recent. Medicii gălăţeni achiesează la acest studiu.

Timp de foarte mulţi ani, teoria potrivit căreia grupele sanguine ar avea şi o altă relevanţă din punct de vedere medical în afara transfuziilor de sânge a fost respinsă categoric de către oamenii de ştiinţă.

Această teorie nu a fost privită cu mai multă încredere nici după apariţia "dietei pe baza grupei sanguine" - un regim preferat de multe staruri din showbiz, potrivit căruia grupa sanguină determină într-un mod hotărâtor felul în care organismul unei persoane metabolizează anumite alimente.

Însă tot mai multe studii recente au dezvăluit mecanismele prin care grupele sanguine le fac pe anumite persoane să devină mai vulnerabile în faţa unor boli sau chiar să le protejeze de ele.

Cel mai recent studiu despre grupele sanguine a relevat faptul că persoanele care au grupa sangvină 0 prezintă un risc de infarct mult mai scăzut.

Cercetătorii de la Pennsylvania University din Statele Unite ale Americii au făcut această descoperire în cadrul unor cercetări medicale efectuate pe un eşantion de peste 20.000 de persoane.

Potrivit acestui studiu, cele mai multe dintre persoanele care prezintă o anumită genă, numită Adamts7, prezintă un risc semnificativ de a suferi un infarct. Însă, în cazul persoanelor care au grupa sanguină 0 şi care au gena Adamts7, acest risc este foarte scăzut.

Medicul Muredach Reilly, coordonatorul acestui studiu, consideră că această descoperire ar putea fi folosită pentru punerea la punct a unor noi terapii şi medicamente care se adresează persoanelor expuse riscului de infarct. Astfel de medicamente ar putea "mima" efectele benefice ale grupului de gene asociate cu grupa sangvină 0.

Doar 40% dintre britanici ştiu care este grupa lor sanguină, potrivit National Blood Service. Însă, în viitor, acest procent va creşte cu siguranţă, deoarece oamenii vor dori să afle ce grupă sanguină au şi vor înţelege mai bine implicaţiile acesteia asupra stării lor de sănătate.

Grupa sanguină este determinată de genele moştenite de la părinţi.

În urma mileniilor de evoluţie, grupele sanguine umane s-au despărţit în patru tipuri: A, B, AB şi 0 - aproximativ 44% dintre britanici au grupa 0, 42% au grupa A, 10% au grupa B şi 4% au grupa AB.

Cei care diferenţiază o grupă sanguină de o alta sunt antigenii (elemente ale sistemului imunitar) de pe suprafaţa celulelor roşii. Fiecare grupă sanguină acţionează în felul ei pentru a asigura o anumită apărare a organismului în faţa bolilor mortale.

Însă fiecare are, la rândul ei, propriile slăbiciuni. Astfel, persoanele cu grupa sanguină 0 prezintă cel mai mic risc de a muri de malarie, comparativ cu persoanele care au celelalte grupe sangvine. Însă aceleaşi persoane sunt mai vulnerabile în faţa holerei şi a ulcerelor stomacale cauzate de virusuri şi bacterii.

Vreme îndelungată, studiile referitoare la grupele sanguine au fost discreditate din cauza naziştilor.

Otto Reche, un profesor german nazist de "ştiinţe rasiale", susţinea în anii '30 că arienii puri au cu toţii grupa sanguină A.

Principala grupă sanguină "inamică" era, în opinia lui, grupa sangvină B. El s-a folosit de această teorie pentru a identifica rasele "inferioare", care au fost persecutate în timpul regimului hitlerist.

Deşi astfel de afirmaţii sunt considerate în prezent complet absurde din punct de vedere ştiinţific, în Japonia zilelor noastre se practică încă o anumită discriminare pe baza grupelor sanguine. În anii '20, cercetătorii niponi au afirmat că grupele sanguine reprezintă motivul pentru care oamenii au personalităţi diferite.

Această teorie a căpătat apoi atât de mult teren, încât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial armata imperială japoneză a alcătuit batalioane de luptă pe baza grupelor sanguine ale soldaţilor.

Ideea a reapărut în anii '70 şi o serie de bestseller-uri japoneze au contribuit la apariţia teoriei potrivit căreia persoanele cu grupa sanguină A sunt emotive, dar neliniştite, cele cu grupa B sunt expansive, dar concentrate, cele cu grupa 0 sunt sociabile, dar încăpăţânate, iar cele cu grupa AB sunt pasionate de artă, dar şi imprevizibile.

Această teorie are şi multe părţi negative. Bura-hara (discriminările pe baza grupei sanguine) reprezintă un fapt comun în Japonia. Directorii multor companii se interesează de grupele sanguine ale candidaţilor pentru o funcţie înainte de a-şi alege viitorii angajaţi şi colaboratori.

Copiii din anumite grădiniţe sunt şi ei împărţiţi în grupe în funcţie de grupa sanguină. Agenţiile matrimoniale oferă clienţilor lor teste de compatibilitate tot în funcţie de grupa sanguină.

Cu toate acestea, există suficiente dovezi ştiinţifice în spatele teoriei potrivit căreia grupele sanguine deţin secretul în privinţa "succesului" împotriva unor boli mortale.

În anii '50, mai mulţi cercetători de la patru clinici din Londra au descoperit că riscul de a dezvolta cancer gastric era mult mai mare pentru pacienţii cu grupa sanguină A, comparativ cu pacienţii cu grupa 0. Însă pacienţii cu grupa 0 prezintă un risc mai mare de a suferi de ulcere digestive.

În luna februarie, aceste teorii au fost confirmate de cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia, care au monitorizat peste un milion de persoane pe parcursul unei perioade de 35 de ani.

Medicul Gustaf Edgren, coordonatorul studiului, a declarat că grupa sanguină A reprezintă un factor de risc în ceea ce priveşte apariţia cancerului gastric la fel de mare ca şi fumatul, consumul de alcool şi consumul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Persoanele cu grupa 0 sunt mai vulnerabile la o bacterie - Helicobacter pylori - care provoacă ulcerele digestive.

În octombrie 2010, cercetătorii americani au demonstrat că grupa sanguină a unei femei influenţează şansele acesteia de a rămâne însărcinată.

Un studiu realizat pe un eşantion de 560 de femei care urmau tratamente de fertilitate a scos în evidenţă faptul că pacientele cu grupa 0 prezintă un risc de două ori mai mare de a avea un număr mai mic de ovule viabile, dar şi o calitate mai scăzută a ovulelor, acest aspect afectându-le serios şansele de a rămâne însărcinate.

Femeile cu grupa A par să fie mai bine protejate în faţa riscului de scădere dramatică a numărului de ovule viabile, odată cu înaintarea în vârstă.

Edward Nejat, de la Albert Einstein College din New York, coordonatorul studiului, a declarat că misterul care stă în spatele acestei legături dintre grupa sanguină şi "rezerva" de ovule nu a fost deocamdată elucidat.

Grupele sanguine au fost asociate şi cu alte tulburări de reproducere. În luna ianuarie, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a evidenţiat faptul că femeile cu grupele AB şi B prezintă un risc crescut de a dezvolta un cancer ovarian.

Există şi anumite îngrijorări ale specialiştilor în legătură cu posibilitatea ca grupa AB să fie vinovată de dublarea sau chiar triplarea riscului pentru femeile însărcinate de a suferi de o maladie sanguină ce are potenţialul de a deveni letală, denumită preeclampsie.

Această descoperire ar putea fi utilizată în viitor pentru a le identifica pe acele femei expuse celor mai mari riscuri.

Autorii altor studii au descoperit că persoanele cu grupele sanguine AB şi B prezintă un risc mult mai mare de a suferi de cancer pancreatic.

Persoanele cu grupa 0 sunt cel mai puţin expuse în faţa riscului de a se îmbolnăvi de cancer, însă ele sunt mai vulnerabile în faţa norovirusurilor, acele virusuri care pot cauza infecţii ale stomacului cu caracter letal, prin vărsături şi diaree cronice.

În plus, bărbaţii cu grupa 0 sunt predispuşi la îngrăşare, afirmă cercetătorii danezi.

Savanţii danezi au descoperit că bărbaţii cu grupa 0 care sunt expuşi în mod constant agenţilor poluanţi la locul de muncă se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de obezitate, comparativ cu bărbaţii care au celelalte grupe sanguine.

Autorii studiului, medici de la Bispebjerg University Hospital din Copenhaga, sunt de părere că poluarea declanşează o reacţie inflamatorie cronică în organismul acestor bărbaţi, care îi face să devină supraponderali sau obezi.

În Marea Britanie, unul dintre cei mai renumiţi susţinători ai terapiilor bazate pe grupele sanguine nu este un om de ştiinţă, ci cântăreaţa Cheryl Cole. Atât ea, cât şi actriţa Elizabeth Hurley, sunt adepte ale "dietei pe baza grupei sanguine". Pentru a slăbi, persoanelor cu grupa A li se recomandă o dietă vegetariană, în timp ce persoanelor cu grupa 0 li se spune să mănânce carne şi să se abţină de la produsele lactate şi de la cereale.

Entuziasmul celor două vedete britanice nu este însă împărtăşit de reprezentanţii British Dietetic Association.

"Renunţarea la o anumită grupă de alimente nu reprezintă niciodată o idee bună. Acest tip de dietă poate conduce la apariţia unor carenţe importante, precum cea de calciu", a declarat un reprezentant al acestei asociaţii.

Între timp, experţii în maladii infecţioase de la School of Biological Sciences din cadrul Universităţii din Edinburgh au descoperit că persoanele cu grupa sanguină O sunt mai rezistente la o maladie tropicală care ucide milioane de persoane în fiecare an - malaria.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite