Grigore Băcanu/Profesorul de sport care a ajuns maestru coregraf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A înfiinţat ansamblul „Horincea", cu care a câştigat medalii de aur la concursurile naţionale de dans popular.

Profil

Născut: 20 august 1935-Pechea

Studii. Şcoala de Ofiţeri de Geniu de la Alba-Iulia, Centrul Special de Perfecţionare a Cadrelor din Cultură Galaţi

A început să cocheteze cu coregrafia în armată. Paradoxal, deşi nu i-a plăcut armata, a urmat Şcoala de Ofiţeri de Geniu de la Alba-Iulia pentru a face un stagiu militar cât mai scurt.

PORTRET/ Dumitru Grigoraş a cântat cu Ovidiu Lipan Ţăndărică

„Dacă făceam armata la termen, făceam trei ani. Aşa am scăpat doar cu un an", ne explică Grigore Băcanu. Cu toate că şi-a dorit să ajungă coregraf, s-a angajat iniţial ca profesor de Educaţie Fizică la Casa Pionerilor Galaţi. Abia în 1956, a reuşit să îşi îndeplinească visul după ce s-a înfiinţat Casa Regională a Creaţiei Populare la Galaţi.

În calitate de coregraf-metodist, Grigore Băcanu îndruma formaţiile de dans popular ale căminelor culturale şi caselor de cultură. Aşa a ajuns să scoată şi prima sa carte.

„Trebuia să mă documentez bine înainte, să învăţ eu şi apoi să le predau lor. Aşa am învăţat multe dansuri populare din diverse zone", ne spune coregraful.

A format multe generaţii de dansatori

Avea să-şi câştige notorietatea după ce a înfiinţat ansamblul folcloric „Horincea" în 1970, cu care a câştigat medalii de aur la toate concursurile naţionale de dans folcloric.

Apogeul l-a atins în 1974, când formaţia a participat la un concurs de dansuri populare organizat în Olanda, la care s-au înscris 22 de ţări.

Mulţi dintre dansatorii ansamblului folcloric îi datorează carierele şi acum, după mulţi ani de la formarea grupului, plănuiesc să se reunească pentru a dansa din nou împreună sub coordonarea lui Grigore Băcanu.

„Am avut un spectacol pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor şi mi-au cerut să refacem ansamblul, mai ales că prestaţia noastră ertistică a avut mare succes la public", ne-a destăinuit coregraful.

A scris cinci cărţi

A avut şi momente de cumpănă în carieră, cum s-a întâmplat după un turneu în Anglia, când i-au fugit un instrumentist şi trei dansatori din ansamblu. Totul s-a petrecut pe neaşteptate, iar coregraful a fost nevoit să le dea explicaţii autorităţilor comuniste.

„Am fost monitorizat. Le-am spus să mă lege dacă vor că n-a fost vina mea", povesteşte cu amărăciune Grigore Băcanu. Din fericire, nu au fost repercusiuni, iar coregraful şi-a putut continua activitatea.

Are publicate până în prezent cinci cărţi despre dansuri populare, dar cel mai mare motiv de mândrie pentru el este faptul că o parte dintre dansatorii ansamblului „Doina Covurluiului" sunt copiii dansatorilor din ansamblul „Horincea".

„Se continuă tradiţia. Care coregraf n-ar fi mândru de o asemenea realizare? Este o mare împlinire sufletească", conchide Grigore Băcanu.

Ce îi place

Îmi plac dansurile populare. Tocmai de aceea am înfiinţat un ansamblu folcloric care a avut atâta succes. Îmi place disciplina şi rigoarea, fără de care nu poţi realiza nimic în viaţă.

Ce nu îi place

Îmi displac lucrurile prost făcute. Nu îmi place să fiu folosit. S-a întâmplat să mi se ceară ceva şi să constat că de exemplu informaţiile oferite de mine au fost utilizate în folosul altora fără să mi se ceară voie sau să mi se mulţumească.

Întrebări şi răspunsuri

Cum a ajuns coregraf un ofiţer de geniu?

N-a fost o trecere căci asta am făcut încă de când eram elev. La Casa Armatei din Alba Iulia am început să fac coregrafie şi în paralel, dansuri populare. Eu am fost educat cazon, simplu şi pentru asta apreciez sinceritatea, loialitatea şi punctualitatea.

Câte cărţi aţi publicat până acum ?

Nici eu nu mai ştiu. Am scos cinci cărţi, dar am sprijinit foarte mulţi autori să îşi editeze cărţile. Acum lucrez la una nouă, intitulată „Jocuri populare din Ţara Vrancei". Sunt în perioada de retuşare. Mai am în lucru şi o carte de zicători şi ghicitori.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite