Grădiniţă ca-n evul mediu la doar câţiva kilometri de Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza lemnelor depozitate pe pridvor, şobolanii sunt prezenţi mai mereu prin preajma copiilor
Din cauza lemnelor depozitate pe pridvor, şobolanii sunt prezenţi mai mereu prin preajma copiilor

Tavanul riscă să se prăbuşească, iar pereţii se tasează, aşa că nu e de mirare că grădiniţa de la Cişmele nu a primit aviz de funcţionare din partea autorităţilor sanitare

60 de prichindei din satul gălăţean Cişmele (component al comunei Smârdan, aflată la mai puţin de 10 km de Galaţi) au început noul an şcolar într-o clădire din pământ şi paie care abia a trecut testul cutremurului de marţi dimineaţa.

Ridicată la începutul anilor ‘60 de oamenii satului, grădiniţa este într-o stare extrem de proastă. Construită din paie şi pământ, întărită ici-colo cu câteva grinzi din lemn, unitatea şcolară riscă acum să se prăbuşescă peste cei 60 de copii îngrămădiţi în cele două săli mici, pline de igrasie şi chiar iarbă pe la colţuri.

Terenul în pantă dă semne tot mai vizibile că vrea să ajungă în valea satului, odată cu grădiniţa. Tavanul din lut stă să cadă, iar aşa-zisa toaletă este de fapt o groapă acoperită cu câteva bucăţi de tablă.

"Zilele trecute o groapă destul de adâncă formată chiar în faţa WC-ului, i-a împiedicat pe copii să ajungă să-şi facă nevoile. Am înţeles de la cei de aici că piticii mergeau în spatele clădirii să-şi facă nevoile. Acum am rezolvat problema, cel puţin temporar: am sudat o tablă groasă peste groapă", spune viceprimarul comunei Smârdan, Ion Stoica.

Spaţiul de joacă din curtea grădiniţei arată ca un centru de colectare a fierului vechi, cu câteva bucăţi de metal pe post de balansoare. Mai mult din lipsă de spaţiu, lemnele sunt depozitate pe pridvorul grădiniţei, motiv pentru care copiii sunt deseori "vizitaţi" de şobolani.

Deşi sunt conştiente că grădiniţa reprezintă un pericol pentru copii, educatoarele acceptă condiţiile dintr-un singur motiv - au un loc de muncă.

"Ne-am obişnuit cu ideea, dar n-avem ce face, trebuie să-i educe cineva pe aceşti copii. Să sperăm că de la anul vom face acest lucru în condiţii mai bune", spune Anişoara Rădoi, educatoare la Cişmele.

Clădirea nu a fost renovată complet niciodată din lipsă de fonduri. Au fost doar mici cârpeli făcute de-a lungul anilor. . Singura solutie - o gradinita noua. Insa in acest moment nu sunt bani, ci doar promisiuni.

"Din 2008 şi până în prezent noi am tot făcut sesizări către Inspectoratul Şcolar. Domnul inspector şcolar general a venit, a văzut şi a promis că va face rost de fonduri. Abia în această vară am aflat că sunt şanse mari să avem o grădiniţă nouă, dar abia la mijlocul anului viitor", spune Adrian Chipăilă, director coordonator al Grădiniţei din Cişmele.

Un lucru este cert: potrivit studiilor de fezabilitate făcute în această vară, costul total al lucrării s-ar ridica undeva la 700.000 de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite