Situaţie incredibilă la Galaţi: 850 de apeluri false pe zi la 112!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 116.466 de apeluri către dispeceratul  de urgenţă, 83.037 au fost „glume proaste”. Echipaje ale Ambulanţei, SMURD sau Poliţiei sunt alertate de gălăţeni fără un motiv real, în timp ce adevăratele urgenţe, care au nevoie de ajuror, aşteaptă puse în pericol.

Să suni la numărul de urgenţă 112 şi să spui că ai nevoie de ajutor, că eşti în mare pericol, este un joc stupid şi periculos practicat pentru „distracţie” de un număr incredibil de mare de gălăţeni inconştienţi. Statistica dată publicităţii de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale arată că trei sferturi dintre apelurile înregistrate de la începutul anului nu au fost reale.
 
Cifre îngrijorătoare

La Galaţi, în perioada 1 ianuarie – 31 martie au fost efectuate 116.466 apeluri la 112. Dintre acestea, 83.037 au fost false adică 71,30%. Doar 33.429 au fost reale, reprezentând 28,70%.

„Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele prepay”, afirmă Dan Matache, şef Birou Apel de Urgenţă 112.

În tot acest haos al apelurilor de urgenţă, cel mai mult are de suferit Serviciul Judeţean de Ambuanţă şi mai cu seamă pacienţii care apelează la această instituţie către care sunt direcţionate cele mai multe cazuri. S-a întâmplat adesea ca în weekend singurul medic de gardă să fie pus pe drumuri de o falsă urgenţă în timp ce un bolnav cu infarct pentru care fiecare minut contează n-a rezistat „în aşteptare”.

„Blochează echipajele cu aceste apeluri false. Şi aşa avem puţini oameni. Astfel ajungem în faţa unor tragedii. Sunt tot felul de oameni care sună şi înjură, ameninţă la telefon. Alţii sună în mod repetat. Pur şi simplu abuzează de faptul că la 112 este gratuit”, spune dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Galaţi.

Aşa-zisele cazuri grave pentru care sună toţi aceşti indivizi sunt dintre cele mai neobişnuite. Unele echipaje de ambulanţă au fost puse în faţa unor situaţii de-a dreptul incredibile.

„A sunat un bărbat, dintr-o comună. A zis că se simte foarte rău, era un caz grav după cum se prezenta. A fost luat de ambulanţă şi când a ajuns la Barieră, la intrarea în oraş,  a cerut să fie oprită maşina . A coborât şi a mulţumit. Dorea să ajungă la Galaţi şi nu avea bani de maxi-taxi” , ne-a mai spus Mihai Polinschi.

Conform datelor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale niciuna dintre persoanele care au sunat fără motiv la 112 nu a fost amendată. În acelaşi timp, reprezentanţii poliţiei afirmă că au fost sancţionate totuşi 97 de inşi.

„În primele trei luni ale acestui an, au fost date 97 de amenzi, în valoare de 12.900 de lei. Aceste persoane a fost amendate conform Legii 61/1991”, spune Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al IPJ Galaţi.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite