Gigacaloria scumpă aduce mii de debranşări. În fiecare zi, 30 de gălăţeni renunţă la reţeaua publică!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de gălăţeni renunţă zilnic la sistemul centralizat de încălzire pentru că preţurile vor fi prea mari în iarna viitoare. Cei mai mulţi dintre ei preferă să rămână doar cu un singur calorifer şi să folosească doar o cameră pe tot parcursul sezonului rece.

Frica de facturi mari dă tonul debranşărilor! Zilnic, în jur de 30 de gălăţeni depun cereri la Apaterm pentru debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire.


Majoritatea cererilor sunt depuse de oameni vârstnici şi şomeri care nu au posibilitatea să îşi achite factura la energia termică. Cei mai mulţi dintre ei preferă să rămână doar cu un singur calorifer branşat la sistemul central de încălzire şi să folosească doar o cameră pe tot parcursul sezonului rece.


„Mă uit la calorifer cu jale"


Gheorghe Harnagea are 75 de ani şi a muncit 38 de ani ca vopsitor la Şantierul Naval Damen. Deoarece a lucrat în condiţii grele de muncă, în praf şi gaze, bărbatul s-a îmbolnăvit grav. Primeşte o pensie modestă, din care, mai mult de jumătate, se duce pe medicamente. Mai rămâne foarte puţin pentru plata utilităţilor şi facturile la întreţinere.


Vestea că se va scumpi căldura l-a speriat şi a decis să renunţe la un calorifer: „Am restanţe la căldură de 500 de lei. Sunt om serios şi nu-mi place să am datorii, dar uitaţi, am două sacoşe de medicamente. Mi se spune că sunt gratuite. Dar nu e adevărat. Prefer să renunţ la căldură. Nu am altă soluţie", ne-a mărturisit deznădăjduit bărbatul.


Şi alţi gălăţeni vor proceda la fel. „Voi rămâne cu un calorifer doar în dormitor, la cel din sufragerie şi bucătărie vreau să renunţ. Trăiesc dintr-un amărât de ajutor de şomaj. Cu ce să plătesc?", ne-a spus şi Vasilica Cristian, 46 de ani.


Conform directorului tehnic al Apaterm, Mircea Ispas, numărul celor care solicită zilnic blindarea caloriferelor este mult mai mare ca anul trecut:„Oamenii sunt speriaţi pentru că au auzit că preţul gigacaloriei nu va mai fi subvenţionat, ceea ce ar însemna să plătească mai mult pentru căldură".


Preţul creşte cu 73%


Eliminarea subvenţiilor pentru termoficare va scumpi gigacaloria cu 73%. Astfel, cheltuielile medii pentru un apartament cu două camere vor creşte de la 186 de lei, la 320 de lei, în timp ce pentru unul cu trei camere vor ajunge la 450 lei.


Estimările făcute de directorul Apaterm arată că pentru un apartament cu trei camere, întreţinerea va creşte de la 261 de lei la 450 lei. Facturile consumatorilor care locuiesc în apartamente cu patru camere vor depăşi 600 de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite