Gianina Druţă, eleva care plămădeşte clătite lirice!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olimpica gălăţeană este elevă la Liceul Teoretic Spiru Haret din Tecuci. Pasiunea Geaninei Druţă pentru literatură a apărut încă de când era mic copil.

"Pentru tarta de poezie pe care am vrut s-o gătesc, nu am avut nevoie doar de o formă, adică de vorbe frumoase şi atât, ci şi de un conţinut, o cremă cu fructe pe care trebuia să o gătesc îndelung, alături de un dascăl care să îmi spună ce ingrediente lirice, epice sau dramatice să adaug", spune olimpica de la Tecuci.


Geanina abia acum vede dimensiunea reală a "bucătăriei" în care s-a băgat.


"Când toate poveştile încep cu formule magice, mărturisesc faptul că nici nu am avut timp să mă gândesc la faptul că literatura e o asemenea reţetă care poate să dureze toată viaţa. Când am descoperit, era deja prea târziu".


Chiar şi aşa, nu are nicio urmă de regret.


"Bucătăria asta e aşa de mare, că poţi experimenta tot ce vrei şi ce nu vrei în ea, de la ciorbe - romane, până la clătite lirice, din când în când mai participi şi la un concurs de bucătari, cu un tort supraetajat de aglomerări scriptologice - totul e posibil", consideră tânăra scriitoare.


Geanina este convinsă că la aceste olimpiade gastronomice, câştigă deopotrivă cel care găteşte cât mai creativ, dar şi cel care se dovedeşte a fi cel mai mare devorator de literatură.


"Trebuie să recunosc, literatura e un fel de mâncare servit zilnic pentru mine, prăjitura cu vise care trebuie neapărat degustată în fiece zi, la umbra sfaturilor adevăratului bucătar-şef, profesoara mea. Dar, în secret (sau poate nu, cine ştie) am şi eu laboratorul meu gastronomic, plin de tot felul de experimente în fiecare sertar, acolo un şed toate poveştile pe care le modific în fiecare zi", mai spune tânăra liceancă de la Tecuci.


Despre Geanina am aflat că este elevă a Colegiului Naţional "Spiru Haret" din Tecuci şi că nu este la prima participare la concursuri literare de nivel naţional. Din clasa a V-a s-a obişnuit cu atmosfera olimpiadelor, numai că pe atunci era pasionată de limba engleză.


A luat chiar premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de Limba Română, timp de doi ani consecutiv. De fapt, în fiecare an a primit câte un premiu.
După fiecare succes, Gianina merge la profesoara ei de română şi analizează subiectele de la concurs.


Peste ani şi ani se vede studiind în străinătate, ceva care să aibă însă legătură cu limba română. Cu toate acestea, nu vrea să-şi părăsească ţara definitiv. În prezent este elevă în clasa a XI-a la clasa Ştiinţe sociale - engleză intensiv.


Ce-i place?


„Într-un graffiti cu vise, îmi place să îmi adun Şeherezadele, să le povestesc aventuri dramatice şi să le înşir bucăţi de mătase scoase din adâncul cunoaşterilor. Le instruiesc, şi mă învăţ să le mânuiesc, ca pe nişte cuvinte ce sunt, şi, gravez în acelaşi timp, oamenii".


Ce nu-i place?


Dacă Şeherezadele mele sunt cumva neascultătoare, atunci aşa sunt şi eu, căci resping falsul şi formele fade, neroade ale zilelor noastre.


Profil:


Născută: 30 septembrie 1992, Focşani


Studii: Elevă, clasa a XII-a Liceul Teoretic Spiru Haret Tecuci


Familie: Nu are fraţi sau surori


Întrebări şi răspunsuri


Care este secretul succesului tău?


Se ia o bucată de suflet. Toate reţetele mele încep aşa. Cu o bucată de suflet aşternută pe o foaie de hârtie, condimentată cu cerneală, cu piper de creion şi cu nu mai ştiu câte cărţi. Şi, fără îndoială, avem nevoie de un bucătar-profesor, pentru ca aluatul să crească frumos, într-un cuptor de litere, la temperaturi interioare specifice.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite