Gerul i-a ruinat pe agricultori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile de -20 de grade Celsius au distrus bună parte din culturile agricole. Se vorbeşte de cele mai mari pierderi din ultimul sfert de secol la strugurii de masă.

Citiţi şi:

FOTOGALERIE / Pe un ger de crapă pietrele, Dunărea fierbe!

Situaţie disperată în agricultură. După două zile cu temperaturi care au depăşit -20 de grade Celsius şi prognoze care spun că mercurul în termometre va rămâne la acelaşi nivel şi în următoarele trei zile, fermierii gălăţeni îşi fac deja calcule despre pagube.

Dacă ar fi fost doar o zi de ger, situaţia nu ar fi fost atât de gravă. Dar vorbim deja de o săptămână iar pagubele vor fi cu siguranţă importante, dacă culturile nu au fost acoperite de zăpadă în câmp", ne-a declarat directorul adjunct din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, Profira Onode.

Cele mai mari pagube se înregistrează în viticultură. Viţa de vie nu rezistă la temperaturi atât de scăzute iar dacă gerul se menţine o perioadă mai mare de timp, plantaţiile viticole nu vor mai rodi pentru doi sau chiar trei ani.

La staţiunea vitivinicolă de la Bujoru se discută deja despre cele mai mari pagube la strugurii de vin şi de masă din ultimii 25 de ani.

Am făcut o probă cu viţă de vie din soiul Fetească Neagră, de la mine din curte, iar din 10 muguri, cinci erau pierduţi. Deci vorbim de pierderi de 50%. Vă pot spune că la -16 grade Celsius viţa de vie care produce struguri de masă este compromisă. Noi am înregistrat la staţie -20,1 grade Celsius", ne-a declarat directorul staţiunii vitivinicole de la Bujoru, Cristina Simion.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite