Gardă la domiciliu : “Nu e normal, dar e legal!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unui reanimator, câteva minute pot face diferenţa între viaţă şi moarte.Gărzile la domiciliu ale celor doi medici anestezişti, insuficienţi, reprezintă un compromis care poate costa costa viaţa pacientelor

Conform declaraţiei doctorului Ana-Maria Hărăbor, anestezist şi manager al Maternităţii “Buna Vestire”, medicii din specialitatea sa, doar doi, îşi fac gărzile la domiciliu, în condiţiile în care spitalul este plin de femei însărcinate, lehuze şi nou născuţi.

“Suntem acasă în timpul gărzii, dar putem ajunge la spital în cel mai scurt timp”
, a declarat dr. Hărăbor, în urmă cu numai câteva zile. Oare ? Dacă afară viscoleşte şi maşina trebuie curaţată de zăpadă şi gheaţă ? Dacă afară plouă torenţial ? Dacă maşina nu porneşte sau rămâne în pană ? Şi întrebările pot continua.
Din punct de vedere medical, în cazuri extreme, un făt poate fi salvat şi este considerat viabil, dacă o operaţie de cezariană se efectuează în mai puţin de 18 minute de la moartea mamei.

Doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi recunoaşte situaţia, dar spune că, din lipsă de cadre această situaţie se poate întâlni în mai multe secţii ale spitalelor gălăţene.

“Această siuaţie nu este normal, dar este permisă de lege”, spune acesta. “Cu numai doi anestezişti într-un spital nu poţi asigura o linie de gardă”, a mai continuat directorul.

Această practică nu este una singular la nivelul unităţilor spitaliceşti din Galaţi.

“Există gărzi la domiciliu şi la Spitalul Judeţean, însă nu cu medici anestezişti. Este un deficit de personal, este adevărat, dar la ATI este inacceptabil. În condiţiile în care în numai câteva minute se poate pierde un pacient, anesteziştii de la Buna Vestire locuiesc destul de departe de spital, şi nu pot ajunge, în cazul unei urgenţe, în mai puţin de 20 de minute”, a mai declarat doctorul Boldea.

DSP-ul a propus desfiinţarea Maternităţii şi mutarea întregului personal în alte unităţi sanitare, după ce a ieşit la iveală cazul Petronelei Ulmer. Femeia, în vârstă de 40 de ani a murit după ce i s-a administrat Cytotec, un medicament interzis. În momentul în care acesteia i-a cedat inima, medicii de gardă, obstetricieni,  au sunat la 112, conform şefului DSP linia degardă fiind incompletă în acel moment. “Anestezistul nu era de faţă”, a spus Boldea

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite