ALARMANT La fiecare 12 zile, un medic din Galaţi se mută în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul câte unul, medicii gălăţeni pleacă în străinătate
Unul câte unul, medicii gălăţeni pleacă în străinătate

În străinătate, cadrele medicale primesc salarii de până la 24 de ori mai mari decât în Galaţi. Spitalele din Marea Britanie şi Danemarca plătesc cel mai bine. În acelaşi, spitalele de la noi rămân cu tot mai multe posturi descoperite.

Nemulţumiţi de salariile pe care le primesc îmediat după rezidenţiat, dar şi de condiţiile de muncă, tot mai mulţi medici tineri migrează în străinătate, chiar dacă în ţara noastră cererea de personal medical este în continuare foarte mare.

În prezent, în România s-a creat un deficit major de cadre medicale, astfel încât s-a ajuns ca un medic să trateze 600 de pacienţi, în condiţiile în care după standardele Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate, ar trebui să aibă în grijă cel mult 400 de oameni.

Cu acelaşi exod al halatelor albe se confruntă şi Galaţiul care, în 2009, a pierdut un medic la fiecare 12 zile. Aşa s-a ajuns la o medie foarte proastă, de 750 de pacienţi pe un medic, adică sub media pe ţară. să fie trataţi de acelaşi doctor. Singurele categorii unde sunt suficienţi medici sunt ORL-ul şi ginecologia. În rest, unităţile medicale din oraşul nostru se confruntă cu o lipsă de angajaţi.

 „Anul acesta, din judeţul nostru au plecat 30 de cadre medicale tinere, dintre care 12 sunt doar din municipiul Galaţi. Şi mai avem foarte mulţi doctori , mai ales tineri, care doresc să plece din ţară. Sunt mai bine plătiţi şi mai respectaţi
”, ne-a declarat dr. Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi.  

În străinătate, salarii de 24 de ori mai mari

Principalul atu pe care îl au unităţile medicale din străinătate este legat de salariile foarte mari pe care le oferă angajaţilor în comparaţiile cu cele pe care medicii le-ar câştiga, pentru aceeaşi muncă depusă, în  Galaţi.

Spre exemplu, cel mai mare câştig dintr-o lună poate fi încasat la un spital din Marea Britania şi Danemarca. Aici, potrivit ofertelor valabile în prezent în reţeaua Eures, un medic specialist are un salariu de 37.208 lei, adică de 24 de ori mai mult decât un salariu pe care l-ar fi putut câştiga în Galaţi.  
Ceva mai puţin primeşte un medic rezident în chirurgie din Germania (ofertă valabilă prin Eures, n.r). Acesta este plătit cu 15.000 lei pe lună, un salariu oricum de 15 ori mai mare ca cel din spitalele noastre.

„Eu consider că tinerii doctori au o atitudine corectă. Aici nu doar că au salarii foarte mici, dar li se mai şi ia. Acum nu mai au dreptul la sporuri, salarii de merit, etc. În Galaţi, un medic rezident primeşte un salariu de 800-1.000 de lei, unul specialist circa 1.500 de lei, iar unul primar 1.600 -1.800 de lei”,
a mai spus dr Cristea.

Pe de altă parte, unităţile medicale străine nu impun nici multe condiţii la angajare. Cele mai importate sunt studiile de specialitate şi cunoaşterea limbii din ţara respectivă. Însă dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite, dar există dorinţă de muncă, în Germania, spre exemplu, se oferă şi sprijin pentru cursuri de limba germană, pentru obţinerea licenţei de practică şi recunoaşterea specialităţii, pentru găsirea unei locuinţe, instruiri privind sistemul german de sănătate.

Cum poate fi stopat exodul medicilor

Dr Dumitru Cristea crede că tinerii care ies de pe băncile facultăţii de Medicină pot fi „momiţi” să rămână în ţară prin două căi. În primul rînd, spune Cristea, perioada rezidenţiatului este prea lungă şi ar trebui scurtată de la şase la trei ani. În al doilea rând, în România trebuie ca medici să fie mai bine plătiţi.  „Scoatem medici buni, capabili să facă faţă oricărei situaţii şi în loc să îngrijească oamenii noştri ei migrează în străinătate”, a conchis dr Cristea. În această situaţie nu sunt doar medicii, ci şi asistentele care, spre exemplu, în Spania câştigă 5.000 de lei pe lună, adică două ori mult mai mult decât în ţară.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite