Galaţiul are 43 de străzi fără canalizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de orăşeni trăiesc ca la ţară, cu WC-ul în fundul curţii, deşi plătesc impozite şi taxe Primăriei Galaţi. La fiecare ploaie torenţială oamenii din zonele necanalizate se trezesc cu casele inundate şi cu noroiul până la gât.

Conform directorului tehnic al SC Apă Canal, Niţă Podaru, în municipiul Galaţi sunt un număr de 416 de străzi. Dintre acestea, 43 nu au reţea de canalizare. Paradoxal, aproape jumătate dintre aceste străzi sunt situate chiar în mijlocul oraşului.


„Ambulanţa nu vine niciodată"


Dacă ajungeţi pe strada Nămoloasa este bine să vă pregătiţi şi fizic şi psihic, căci nu o să vă vină să credeţi că sunteţi în România anului 2010.
Pe strada, parcă simbolic numită Nămoloasa, rareori vezi un drum uscat. Imediat cum plouă, străzile şi casele se inundă. Iar pentru a ajunge la la serviciu, oamenii trebuie să calce printr-un amestec de noroi şi fecale.


Ecaterina Palade are 73 de ani şi locuieşte de o viaţă pe strada Nămoloasa. A făcut zeci de solicitări la Primărie pentru ca strada să beneficieze de o canalizare: „Nu ştiu cui să mă mai adresez. Nepoţii mei sunt luaţi în derâdere când ajung la şcoală, plini de noroi. Suntem practic izolaţi. Cărăm apa cu găleata când plouă, am casa plină de mucegai. Ambulanţa nu vine niciodată, pentru că ultima dată când a intrat pe stradă, n-a mai ieşit".


Situaţie similară şi pe strada Florilor. Mai mulţi localnici s-au plâns că o porţiune de 70 metri nu a fost cuprinsă în programul ISPA (reţeaua de apă şi canalizare), rămânând neacoperite numerele cu soţ de la 6 la 32.


„Am propus Serviciului tehnic din Primărie să suportăm şi noi locatarii o parte din costuri, dar nu am găsit înţelegere şi strada a rămas în acelaşi stadiu", ne-a spus Cristi Oancă.


Pe strada Sulfinei, în anul 2008 s-a făcut canalizare pe jumătate din lungimea ei, ocazie cu care s-a făcut şi racordare la locuinţele sociale ce s-au construit, celelalte case fiind ignorate complet.


Laurenţiu Jalbă, directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, dă vina pe lipsa fondurilor: „Din păcate, anul acesta nu avem bani. Vom solicita fonduri la aprobarea bugetului venituri si cheltuieli pe anul 2011".


Strada Unirii, paralelă cu bulevardul George Coşbuc, nu are conductă de canalizare decât 20% din lungimea sa.


În cartierele Valea Oraşului, Bădălan, Fileşti şi Barboşi, la fiecare ploaie torenţială, toate gurile de canal şi de scurgere devin adevărate „arteziene" de apă şi materie fecală. Iar mizeria în putrefacţie este un grav pericol pentru sănătatea populaţiei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite