Comisia judeţeană pentru situaţii de urgenţă a decis: ArcelorMittal va plăti costurile intervenţiei de la Priza Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declararea stării de urgenţă în municipiul Galaţi pentru problemele de la Priza Dunării nu a fost aprobată. Mărunţirea sloiurilor cu elicea unui remorcher costă 2000 de euro pe oră. În total, 80.000 de euro, până ieri dimineaţă.

Pentru a nu se mai ajunge în situaţia întreruperii furnizării apei potabile în municipiul Galaţi,la Priza Dunării se intervine non-stop pentru evitarea blocării cu sloiuri a sorburilor pompelor. Elicele unui împingător, închiriat de SC Apă-Canal de la Şantierul Naval şi a unui remorcher închiriat de ArcelorMittal de la Navrom ţin la distanţă şi mărunţesc zaiul în dreptul sorburilor pompelor de la Priza Dunării.

Această operaţiune este extrem de costisitoare şi de aceea costurile ei au depăşit cu mult plafonul de 10.000 de euro, plafon peste care, pentru contractarea unui serviciu plătit cu bani publici, legea prevede că trebuie organizată licitaţie. Cum SC Apă Canal nu-şi poate permite să achite chiria pentru împingătorul care a intervenit de duminică la Priza Dunării s-a căutat o soluţie.

„Închirierea navei costă în jur de 2000 de euro pe oră şi până la ora actuală remorcherul a intervenit peste 40 de ore", a precizat ing. Niţă Podaru, directorul tehnic-producţie al SC Apă-Canal.

Cum legea prevede că, în situaţii excepţionale, se poate renunţa la licitaţie, Comitetul local de urgenţă a cerut instituirea stării de urgenţă în municipiul Galaţi astfel încât costurile operaţiunilor de la Priza Dunării să poată fi decontate din buget. Solicitarea a fost analizată de Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă care însă nu a înaintat-o primului ministru spre aprobare, în conformitate cu procedura legală.

„Doar primul ministru poate declara starea de urgenţă. Comitetul local cere celui judeţean, iar acesta o înaintează premierului dacă este în situaţia de a constata starea de alertă. Or, nu se justifica în acest caz. Am luat însă legătura cu conducerea ArcelorMittal, care va suporta cheltuielile pentru intervenţia de la Priza Dunării. Am discutat aseară cu directorul Frăţilă de la UPDES", a afirmat prefectul Paul Florea.

Aşadar, Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă a ajuns la concluzia că proprietarul Prizei Dunării, Arcelor Mittal - de la care SC ApăCanal cumpără apă brută din Dunăre care este prelucrată pentru a deveni potabilă, ar fi trebuit să asigure buna funcţionare a instalaţiilor. Nu a făcut-o, şi, în consecinţă, va trebui să suporte costurile legate de îndepărtare a gheţii de la gurile de captare. Pe de altă parte, trebuie ţinut cont şi de faptul că 80% din apa captată la Priza Dunării este destinată fluxurilor tehnologice din combinat şi n-ar fi normal să se suporte integral, din bani publici, costurile intervenţiei la sorburile pompelor.

Nu mai există riscul întreruperii furnizării apei potabile

„De trei zile nu mai sunt probleme cu apa în oraş. Dacă în noaptea de 29 ianuarie, când au început problemele la Priză, aveam o rezervă de apă potabilă de 10.000 de metri cubi, în prezent dispunem de 31.000 de metri cubi. Populaţia poate fi liniştită în această privinţă", dă asigurări directorul SC Apă-Canal.

Cât despre cauzele care au determinat sincopele în furnizarea apei reci, prefectul Paul Florea a afirmat că din punctul său de vedere sunt deficienţede proiectare a Prizei Dunării, dar şi juridice.

Priza Dunării este proprietatea Arcelor Mittal Galaţi şi de aceea asigurarea apei potabile pentru 70% din populaţia Galaţiului depinde de deciziile conducerii combinatului siderurgic.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite