GALERIE FOTO: Pastramă, magiun şi horincă, la Casa de Cultură din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la târg
Imagine de la târg

Aromele de carne afumată şi brânză, amestecate cu cel de colac secuiesc îi atrag ca un magnet pe gălăţeni. Preţurile nu sunt deloc mici, dar, la cei mai mulţi dintre comercianţi pot fi negociate

Cel mai solicitat producător prezent la târgul de la Galaţi este Dragoş Dumbravă, din Rupea, judeţul Braşov. Este vestit şi la oricare târg din ţară merge, la standul lui este mereu o coadă de 10-15 metri pe două rânduri.

Oamenii se înghesuie atât pentru pâinea de casă, făcută în cuptor de lut, cât şi pentru delicatesele din carne precum pastramă sau jambon.

GALERIE FOTO: VEZI AICI CE BUNĂTĂŢI POŢI GĂSI

"Toată carnea provine din mica noastră crescătorie, pe care o avem la Rupea. Reţeta este una tradiţională, specifică zonei, bazată pe afumatul natural", ne spune Dragoş Dumbravă. Pastrama de oaie costă 39 de lei/kg, muşchiul file 45 de lei, iar jambonul 30 de lei.

Vecin cu standul lui Dragoş este cel al lui Constantin Iuga, care a adus la Galaţi brânză de Sibiu. "Asta nu-i smântânită ca aia de la market, adică nu-i trasă grăsimea din ea, n-are E-uri şi respectă o tradiţie de peste 100 de ani", afirmă producătorul. Brânza costă între 20 şi 25 de lei, dar preţurile sunt negociabile. În plus, nici un produs nu se cumpără fără a fi degustat.

Dacă aţi ajuns la târgul de la Casa de Cultură nu trebuie să rataţi magiunul de Topoloveni. Unul dintre produsele naţionale cu denumire protejată, celebrul magiun, care a ajuns chiar şi pe masa militarilor din armata NATO, poate fi cumpărat cu opt lei borcanul.

"Este o reţetă care datează încă din 1914 şi mai nou, produsele noastre sunt livrate şi către Casa Regală", spune reprezentantul producătorului.  Şi pentru că totul trebuie udat cu o "tărie", la final musai să treceţi şi pe la Arghil Ciurte, care vine tocmai de unde se agaţă harta-n cui: judeţul Maramureş.

"Am o horincă de 52 de grade care merge ca unsă!", glumeşte el. Maramureşanul mai are şi alte delicatese cu atestat de produs tradiţional, pelteaua de fructe sau magiunul.

Şi pentru că orice masă trebuie îndulcită cu un desert, puteţi zăbovi o clipă şi la standul de dulceţuri şi siropuri al lui Stoica Stan, din Câmpulung Moldovenesc. Acestea au două calităţi: nu au conservanţi şi sunt bine sterilizate. Siropul costă 15 lei, iar dulceaţa 12. Borcanul de zacuscă este 15 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite