Galaţi/ Observatorul Astronomic vă aşteaptă la eclipsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Tercu
Ovidiu Tercu

Muzeografii au pregătit instrumentele de observaţie pentru prima eclipsă parţială de soare din 2011. În faza maximă pentru Galaţi soarele va fi acoperit în proporţie de 68,5%

Anul 2011 începe în forţă pentru pasionaţii de astronomie. În dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2011, ei vor putea urmări o eclipsă parţială de soare, vizibilă de pe întreg teritoriul României. Cu acest prilej, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va organiza observaţii astronomice.

Astfel, începând cu ora 9.00, publicul pasionat de astronomie este aşteptat pe terasa pentru observaţii astronomice a muzeului gălăţean, locul de unde se poate urmări cel mai bine acest fenomen astronomic deosebit.

"Momentele eclipsei de Soare pentru Galaţi vor fi următoarele: începutul eclipsei parţiale va fi la ora 9.11, faza maximă la ora 10.40 şi sfârşitul eclipsei la ora 12.13. În faza maximă pentru Galaţi, soarele va fi acoperit în proporţie de 68,5%, magnitudinea eclipsei fiind de 0,761. Această eclipsă parţială va fi una dintre cele mai mari eclipse parţiale de Soare vizibile din România pentru perioada următorilor 15 ani", a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic.

Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, singurul din România prevăzut cu un acoperiş retractabil şi cu un telescop principal cu sistem optic Ritchey - Chretien, pune la dispoziţia publicului o serie de instrumente performante pentru observarea eclipsei.

În premieră publicul va putea observa eclipsa printr-o lunetă SolarMax cu diametrul obiectivului de 60 mm, achiziţionată din fonduri europene şi unică în România. Tot în premieră, publicul va putea vedea transmiterea eclipsei parţiale de Soare în direct pe o plasmă, prin intermediul unei camere video ataşată la telescopul principal al observatorului astronomic.

În ziua eclipsei parţiale, este foarte important să ne protejăm ochii și vederea pentru a observa fenomenul în condiții de siguranță. Acest lucru poate fi făcut cu ajutorul filtrelor optice speciale sau prin proiecţia discului solar pe un ecran sau pe un perete.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite