Cazul revoltător al medicul Dumitru Cristea - victimă şi a „Securităţii” şi a CNSAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Cristea
Dumitru Cristea

Doctorul Dumitru Cristea, cunoscutul medic orl-ist şi preşedinte al Colegiului Medicilor Galaţi, se află într-o situaţie absurdă. Persecutat, în urmă cu peste 30 de ani, de către poliţia politică a regimului comunist, după Revoluţie, a ajuns să se judece cu statul pentru a demonstra că n-a fost colaborator al Securităţii.

Medicul gălăţean a fost suspectat de către Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) că ar fi fost informator la „Secu".

„Pentru că am candidat la funcţia de senator, mi-a fost verificată activitatea de către CNSAS şi aşa s-a ajuns la concluzia că aş fi fost colaborator.Conform legii, am mers la Tribunal şi două instanţe mi-au dat câştig de cauză stabilind că nu am colaborat cu Securitatea", ne-a declarat Cristea.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis anul acesta, pe 9 iunie, că medicul gălăţean n-a făcut poliţie politică.

Doctorul Cristea afirmă că a avut mult de suferit din cauza fostei instituţii opresive.

„Prin anii 70-80, au început problemele. Mă căutau şi cereau să dau diverse declaraţii pe considerentul că fiind medic, intru în legătură cu foarte multă lume şi prin urmare, ştiu multe", îşi aminteşte medicul, care adaugă: „Culmea e că am fost chiar şi arestat pentru o zi, deoarece am refuzat în mod repetat să le fiu colaborator".

Ieşirea de sub presiunea securiştilor a survenit pe neaşteptat, după o întâmplare banală.

„Fostul şef al Securităţii gălăţene s-a îmbolnăvit de o otită urâtă şi a avut nevoie de un medic. A ajuns la mine, i-am povestit prin ce treceam şi aşa am scăpat de hărţuială", a mai declarat doctorul Dumitru Cristea.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite