Galaţi/ Concedii forţate şi şomaj tehnic la ArcelorMittal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salariaţi ArcelorMittal, Foto: Marian Păvălaşc
Salariaţi ArcelorMittal, Foto: Marian Păvălaşc

Toţi cei 9.200 de angajaţi ai celei mai mari platforme siderurgice din România vor fi trimişi acasă, timp de 15 de zile. Activitatea în toate sectoarele combinatului siderurgic se va întrerupe temporar, prin rotaţie, pe perioada lunilor noiembrie şi decembrie.

Mai exact, fiecare siderurgist va fi trimis forţat în concediu de odihnă timp de 15 zile. În cazul în care un salariat are, din concediul de odihnă pe anul 2010, mai puţin de 15 zile de luat, diferenţa va fi completată cu zile de şomaj tehnic.

Măsura este luată ca urmare a lipsei de comenzi cu care se confruntă unitatea, iar prin această decizie se vizează şi reducerea cheltuielilor.
Reamintim că anul trecut, compania siderurgică a înregistrat pierderi de 380 milioane de euro.

„Decizia privind luarea unui număr limitat de zile de şomaj tehnic este, acum, deopotrivă necesară şi obligatorie pentru a proteja locurile de muncă şi viitorul combinatului", a precizat Dorian Dumitrescu, purtător de cuvânt al ArcelorMittal.

În urma acestei decizii, fiecare siderurgist pierde o parte din bonurile de masă prevăzute în contractul colectiv de muncă. Un salariat din combinatul siderurgic primeşte un bon de masă pentru fiecare zi de lucru. Pierderea fiecărui angajat este de 120 de lei, ţinând cont că valoarea unui bon este de 8 lei.

Un alt motiv major de nemulţumire este acela că pe perioada în care un salariat stă acasă sporurile îi sunt suspendate. Suma pierdută la salariu oscilează între 100 şi 500 de lei de angajat.

Sindicatul Naţional „Solidariatea" al Metalurgiştilor a anunţat că respinge trimiterea salariaţilor în concediu forţat, tocmai pentru că aceştia sunt dezvantajaţi de măsură.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite