Cămătărie cu parafa justiţiei. Vezi aici cum a fost devalizată o firmă românească de un "investitor" neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Banu, administrator Agromec Berheci
Ion Banu, administrator Agromec Berheci

O firmă din Galaţi a fost scoasă la mezat în baza unui contract cu iz de infracţiune. Bunurile SC Agromec Berheci scoase la licitaţie în contul datoriei nu şi-au găsit cumpărător, iar valoarea lor ar putea scădea cu până la 35%.

Aşa cum vă informam în ediţia trecută, germanul Nikolaus Freiherr Von Flondor a reuşit să execute o firmă din Galaţi în contul unei datorii de 380.000 de mărci, folosindu-se de concluziile unei expertize judiciare, care poartă parafa justiţiei române şi prin care este considerată legală o dobândă de 29%.

Interesant este că în prima expertiză prezentată justiţiei se stabilea că „atunci când legea română este aplicabilă şi când s-a stabilit plata în monedă străină, dobânda este de 6% pe an", însă judecătorii au preferat să valideze a doua variantă, suspectă de cămătărie.

De altfel, în prima expertiză se precizează că, în conformitate cu legile româneşti, „nicio persoană nu poate desfăşura activitate bancară pe teritoriul României fără autorizaţie de la Banca Naţională". Ori Nikolaus Freiherr Von Flondor tocmai asta a făcut.

În plus, conform legislaţiei române (OUG nr. 9/2000), „persoanele fizice nu pot oferi împrumuturi cu o dobândă mai mare de 150% faţă de dobânda de referinţă a pieţei". Altfel, este vorba de cămătărie.

Cu toate acestea, Nikolaus Freiherr Von Flondor a acordat 380.000 de mărci germane către Agromec Berheci, în 1997, cu o dobândă de 29% pe an, iar instanţele au stabilit că împrumutul este cât se poate de legal. Deşi 50% peste dobânda pieţei însemna, în 1997, cel mult 15% (sursa: BNR).

Reprezentantul cetăţeanului german este însă de o altă părere. „Nu s-a încheiat o convenţie civilă între două persoane fizice, ca să se vorbească de dobândă cămătărească, ci un contract comercial între o persoană fizică şi una juridică, iar dacă părţile s-au înţeles pentru o dobândă de 29%, atunci totul e legal", ne-a declarat avocatul Romică Artene.

Una peste alta, judecătorii au decis că Agromec Berheci are de plătit 1.180.049 de lei, ce reprezintă datoria iniţială, dobânda capitalizată şi cheltuieli de judecată.

„Ne aflăm în faţa unui caz flagrant de corupţie, înşelăciune în convenţie, fals şi uz de fals, spălare de bani, evaziune fiscală şi cămătărie", ne-a declarat Ion Banu, administratorul societăţii gălăţene.

Important de amintit este că în declaraţia dată Fiscului din Germania în 13.11.2008, Nikolaus Freiherr Von Flondor a precizat că nu a primit nicio dobândă la împrumutul de 380.000 de mărci germane. Totuşi neamţul a pus în executare o hotărâre judecătorească, prin care cere 217.867 de mărci germane cu titlu de dobândă, deşi a primit deja, în termenul stabilit de contract, peste 520.000 de mărci.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite