Gerul a "muşcat" din recolta livezilor. La vară vom avea fructe puţine şi scumpe!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Lefter, proprietarul livezii Viile
Bogdan Lefter, proprietarul livezii Viile

Inginerul Bogdan Lefter, proprietarul cele mai mari şi mai noi livezi din judeţul Galaţi, spune că starea plantaţiei va fi determinată până în 10-15 martie, dar că există temeri că gerul şi poleiul au produs pagube mari. Asta înseamnă fructe puţine şi scumpe la vară!

Îngrijorare mare la livada din Viile, cea mai mare şi cea mai nouă plantaţie pomicolă din judeţul Galaţi, o investiţie de 1,5 milioane de euro care a intrat doar parţial pe rod.

Proprietarii fermei se tem că poleiul care s-a aşezat pe ramuri în urma ploii îngheţate, precum şi gerurile puternice din cursul lunii februarie, au compromis o bună parte din recoltă.

Deocamdată ne bazăm în previziune doar pe faptul că, potrivit cărţilor de specialitate, livezile au de suferit dacă temperaturile scad sub minus 25 de grade Celsius. În acest moment nu ştim exact cât de mari sunt pagubele, dar cu siguranţă vor depăşi o treime din recoltă. Vom afla precis după realizarea testelor, cam în jur de 10-15 martie", de-a declarat Bogdan Lefter (38 ani), proprietarul fermei.

FOTO Gerul a făcut ravagii în podgoriile gălăţene. Şase milioane de euro pierderi!

Din fericire, livada este asigurată împotriva îngheţului, aşa că fermierul îşi poate recupera paguba. În schimb, însă, piaţa fructelor va fi, la vară, destul de săracă. „Vor fi fructe puţine şi scumpe", este de părere inginerul.

Ferma horticolă de la Viile are 75 de hectare de livadă, 10 hectare de vie de masă şi o jumătate de hectar de seră de flori. Producţia de fructe şi struguri a fermei este estimată undeva la 1.600-1.700 de tone pe an, ceea ce înseamnă că pierderile provocate de ger vor fi de cel puţin 600-700 de tone de fructe, evaluate la circa 1,5 milioane de lei, la preţul de producţie (care este de doar 50% din preţul de la tarabă).

În judeţul Galaţi sunt cultivate cu livadă 1.716 hectare, producţia totală fiind estimată circa 35.000 de tone de fructe, în valoare de aproape 70 de milioane de lei, la preţul de producător. O diminuare cu 30% a recoltei produce o pagubă de circa 23 milioane de lei (5,5 milioane de euro).

CITEŞTE ŞI

Omul care a înviat livada de la Viile

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite