Teroriştii cu sprayul vandalizează Galaţiul. Mii de clădiri sunt sluţite, iar revopsirea lor ar costa 16 milioane de euro! FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moda artei graffiti încearcă să se impună şi la Galaţi. Din păcate, însă, aspectul artistic s-a pierdut pe parcurs, iar fenomenul graffiti este acum doar o amplă campanie de mâzgălire a clădirilor, mai ales a celor proaspăt renovate. Cel puţin jumătate dintre imobilele oraşului poartă pe ele semne şi simboluri care n-au nicio logică şi niciun fior artistic. Doar mâzgăleală!

Pe orice stradă a Galaţiului ai merge, dai doar peste pereţii mâzgăliţi. Pe strada Brăilei, spre exemplu, din centru şi până la Trei Star, absolut toate clădirile de pe partea stângă sunt acoperite cu semne misterioase. La fel pe strada Domnească, de la Parcul Eminescu şi până la Mioriţa.

N-au scăpat nici faţadele proaspăt renovate, dar nici clădirile simbolice ale oraşului. Până şi imobilele permanent păzite, cum ar fi Palatul Justiţiei sau Primăria, poartă pe ele semne hidoase şi mesaje de genul „Hai Oţelul!" De altfel, acest mesaj este cel mai des întâlnit (împreună cu forma italienizată „Forzza Oţelul"). Evident, obscenităţile sunt şi ele în top. Hârtia nu suportă respectivele cuvinte, aşa că vă lăsăm doar să vă imaginaţi ce obsesii sexuale şi-au expus golanii pe pereţii blocurilor din centru.

GALERIE FOTO

image

Cei mai mulţi dintre gălăţenii cu care am vorbit sunt nemulţumiţi de faptul că imobilele publice şi private sunt mâzgălite.

Nu este deloc bine ceea ce se întâmplă. Oraşul începe să arate ca un ghetou. Mă întreb de ce Poliţia şi cei de la Primărie nu iau măsuri", spune Marian Marcu (38 ani). Şi Aurica Vasiliu (53 ani) are o opinie asemănătoare: „Mi-au murdărit gardul cu tot de felul de semne sataniste. Tocmai ce-l vopsisem. Să se ia măsuri, că ni s-au urcat golanii în cap!".

image

În schimb, Vasilica Tonu (56 ani) are un ton mai ponderat: „Tineretul din ziua de azi are viaţă grea. Aşa se distrează ei. Nu e bine că murdăresc clădirile, dar şi Primăria e de vină. Să le facă un loc unde să deseneze".

Dincolo de partea artistică, trebuie să vorbim şi despre costuri. Zugrăvirea faţadei unei clădiri vandalizate costă între 2.000 şi 20.000 de lei, în funcţie de tipoul clădirii şi mărimea ei. O estimare neoficială (ţinând cont că în Galaţi sunt 14.000 de clădiri, dintre care jumătate sunt mâzgălite) arată că, „teroriştii cu sprayul" au produs o pagubă de circa 70 de milioane de lei, adică vreo 16 milioane de euro. Scump!

image

Obsedaţi de curbe

Peste 99% dintre aşa-zisele desene sunt de fapt acte de vandalisme. N-au niciun sens, nicio logică. O spune chiar „Jazz", unul dintre cei mai cunoscuţi artişti în graffiti din Galaţi. „Ăştia nu ştiu să deseneze, frate. Sunt obsedaţi de curbe fără logică. Nişte fraieri cu apucături de golani!", e de părere Jazz.

Tânărul artist (are 19 ani) este student la arte plastice şi a încercat să organizeze câteva locuri pentru desene graffiti. „Într-o vreme, convenisem cu Primăria să desenăm pe faleză. Dar gaborii (N.R.: poliţiştii) nu ne-au mai lăsat. Suntem doar vreo 5-6 în Galaţi care ne pricepem la asta, dar din cauza mâzgălitorilor avem şi noi interzis la desenat", ne-a mai spus Jazz.

Amenda este între 100 şi 500 de lei

image

Potrivit legii privind liniştea şi ordinea publică „scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice (...)"constituie o contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 100 şi 500 de lei. Între lege şi realitate există, însă, o distanţă considerabilă, dat fiind că, în 2011, doar cinci gălăţeni au fost amendaţi pentru că au mâzgălit faţadele unor clădiri publice. La un aşa „scor", e evident că fenomenul nu poate fi controlat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite