Lovitură de teatru. Termocentrala de un miliard de euro nu se poate construi la Galaţi pentru că nu are aviz de Mediu de la ucraineni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ştefan, cel mai înfocat adversar al termocentralei
Ion Ştefan, cel mai înfocat adversar al termocentralei

În ciuda faptului că autorităţile de Mediu au eliberat o autorizaţie, Consiliul local a aprobat Planul de Urbanism Zonal, iar începerea lucrărilor părea iminentă, investiţia nu poate fi demarată până nu se obţin avize de la Ucraina şi Republica Moldova. Ambele state au anunţat că vor organiza referendumuri şi că decizia aparţine populaţiei.

Proiectul electrocentralei Enel de un miliard de euro, care urmează să fie pus în practică la Galaţi, s-a blocat din nou. De data aceasta, însă, investitorii nu mai pot arăta cu degetul către birocraţia din România, ci sunt nevoiţi să aştepte rezultatele unor consultări publice care se vor organiza în Ucraina şi Moldova.

Aprobări inutile

Deşi în urmă cu câteva săptămâni se anunţa că toate avizele necesare începerii construcţiei au fost obţinute şi că până la sfârşitul anului italienii de la Enel se apucă de treabă, până la urmă n-a fost deloc aşa.

Chiar dacă avizul de mediu a fost eliberat, planul de urbanism zonal a fost aprobat, iar investitorii au banii necesari, nu se poate face nimic atâta timp cât nu sunt de acord cu proiectul ucraineenii şi moldovenii. O recunosc oficial chiar cei de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului, într-un raport prezentat recent Prefectului.

IATĂ CÂTEVA FRAGMENTE DIN RAPORT

Fragment din Raportul ARPM Galaţi
image

Conform legislaţiei internaţionale, orice obiectiv industrial care presupune poluare masivă (cum este şi în cazul acestei electrocentrale pe bază de cărbune) şi care este situat la mai puţin de 10 kilometri de graniţa cu un alt stat, trebuie avizat şi de autorităţile ţării vecine. Ori amplasamentul centralei de la Galaţi este la 5 kilometri de graniţa cu Republica Moldova şi la 6 kilometri de cea cu Ucraina.

Contactate de partea română, autorităţile din Ucraiana şi Moldova au refuzat însă să dea un răspuns, dar au promis că vor face referendumuri în regiunile de lângă graniţă, iar decizia finală va depinde de modul cum votează populaţia.

Probelema este că nu se ştie când vor avea loc aceste consultări publice, dat fiind că ambele state implicate au replicat deja că nu au bani pentru aşa ceva. Mai mult, există serioase îndoieli că ucraineeni vor vota „pentru", câtă vreme România le-a blocat, prin aceeaşi procedură, proiectul canalului Bâstroe.

Gălăţenii nu vor centrala

Faptul că este nevoie de dezbateri publice în Ucraina şi Moldova pentru avizarea electrocentralei aflată la patru kilometri de Galaţi a stârnit spiritele ecologiştilor din oraş, care spun că ar trebuie organizat un referendum şi în România.

Poluarea va afecta populaţia din Galaţi, Brăila şi Tulcea mai mult ca pe populaţia din Ucraina şi Moldova. Consider că este nevoie de un astfel de referendum, cu caracter de veto asupra proiectului", afirmă Ion Ştefan, custodele ariei protejate „Lunca Joasă a Prutului", unul dintre adversarii proiectului electrocentralei.

ION ŞTEFAN, IN POSTURA DE PESCAR ECOLOGIST

Ion Ştefan, în postura de pescar ecologist

De alfel şi gălăţenii contactaţi de reporterii „Adevărul" s-au declarat, în marea lor majoritate, contra centralei. „Ne otrăvesc cu combinatul şi vor să ne otrăvească şi cu centrala pe cărbune", a afirmat inginer Andrei Popa, unul dintre numeroşii opozanţi ai investiţiei.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite