Judeţul Galaţi este ultimul pe ţară la creşterea suprafeţei de intravilan: doar 2% în plus faţă de 1990!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza a estompat şi mai mult cheful gălăţenilor de a construi
Criza a estompat şi mai mult cheful gălăţenilor de a construi

Situaţia de la Galaţi este atipică pentru România. Dacă în ultimii 20 de ani creşterea intravilanului este la Galaţi de 2%, în cazul judeţului de pe penultimul loc este de 25%, iar creşterea medie la nivel naţional este de 87%.

Suprafaţa de teren din România se ridică în prezent la aproape 430.000 de hectare, adică 1,8% din suprafaţa totală a ţării, care este de circa 24 milioane de hectare. Intravilanul este cu 87% mai mare decât în 1990, iar cea mai mare contribuţie la această creştere o are zona Bucureştiul, precum şi zonele montane cu tradiţie în turism.

Fruntaşii

Pe primul loc în topul judeţelor, după extinderea suprafeţei intravilane este Sectorul agricol Ilfov, unde intravilanul a crescut de aproape 45 de ori (4375%) în ultimii 20 de ani. Dacă Ilfovul avea o suprafaţă intravilană de 423 de hectare, acum s-a ajuns la 18.927 de hectare. Evident, explicaţia fenomenului stă în noile şi numeroasele cartiere rezidenţiale din apropierea Bucureştiului.

Pe locul doi se plasează judeţul Maramureş, cu o creştere de 400%. Zona intravilană a judeţului s-a mărit de cinci ori, de la 5.140 ha, la 25.659 ha. Analiştii cred că „de vină" este numărul foarte mare de noi construcţii şi de case de vacanţă ridicate de cei care lucrează în străinătate. Se estimează că peste 35% din populaţia judeţului lucrează peste hotare permanent sau sezonier.

A treia dezvoltare a zonei urbane a avut loc în Gorj (+373%), care este urmat de Suceava (+265%), Vâlcea (+172%) şi Braşov (+133%).

Codaşii

Judeţul Galaţi, de celalaltă parte, se află pe ultimul loc în privinţa creşterii suprafeţei intravilane în ultimii 20 de ani: doar 2%! Asta în condiţiile în care în cazul judeţului de pe penultimul loc (Tulcea) este de 25%, iar creşterea medie la nivel naţional este de 87%.

Totuşi, la suprafaţa totală de intravilan, Galaţiul este pe locul 27 (în a doua treime a clasamentului), cu o suprafaţă intravilană de 7.358 de hectare. Cel mai prost din acest punct stau judeţele Sălaj (3.391 ha) şi Tulcea (3.432 ha).

Explicaţia

Explicaţia acestei situaţii este, potrivit autorităţilor gălăţene, aceea că populaţia judeţului a scăzut tot mai mult în ultimii ani.

De asemenea, au contat foarte de mult doi factori foarte importanţi. Primul este că acela că Galaţiul nu are niciun fel de atracţii turistice, deci numărul de case de vacanţă construite a fost insignifiant. Al doilea factor este de ordin administrativ-teritorial: sitematizarea localităţilor nu se făcuse, până în 1989, decât în 20% dintre localităţile judeţului. În rest, sătenii au rămas cu curţi mari, aşa că nu a fot nevoie de extindere localităţilor.

Potrivit oamenilor de afaceri gălăţeni, nu este de neglijat nici factorul economic: practic, în judeţul Galaţi s-au realizat extrem de puţine investiţii noi. „Dacă vă uitaţi la judeţe cum sunt Prahova, Constanţa sau Buzău, veţi descoperi acolo, pein extinderea intravilanului, s-au dezvoltat platforme industriale noi în ultimii ani. La noi s-a demolat mai mult decât s-a construit", descrie trista realitatea Marian Filimon, preşedintele Patronatului IMM-urilor gălăţene.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite