JUSTIŢIA A DECIS Românii îşi vor recupera banii plătiţi pe taxa de poluare la înmatricularea maşinilor second-hand!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii au considerat că protestele şoferilor sunt întemeiate
Judecătorii au considerat că protestele şoferilor sunt întemeiate

Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deocamdată, vor beneficia de returnarea banilor doar cei care au procese în curs de derulare. Ceilalţi, pot solicita, la Finanţe, în termen de cinci ani, returnarea taxei. Deocamdată, însă, nu s-au stabilit procedurile ce vor fi urmate şi nu este foarte clar dacă autorităţile vor accepta decizia ÎCCJ.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că statul român va trebui să dea înapoi banii însasaţi pe taxa de poluare la înmatricularea în România a maşinile second-hand. Deocamdată, măsura se aplică tuturor celor care depun cereri de restituire în instanţă.

Decizia ÎCCJ poartă numărul 24 din 14 noiembrie 2011 şi a fost pronunţată în dosarul nr. 9/2011. Judecătorii au admis recursurile în interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Iaşi şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj. Magistraţii ÎCCJ au stabilit că că procesele pentru evitarea taxei de poluare, deschise împotriva Direcţiei de Permise de Conducere şi înmatriculări, sunt admisibile.

Decizia se referă strict la persoanele care au plătit amintita taxă în baza OUG 50/2008.

Deocamdată nu a fost stabilite procedurile legale ce vor fi urmate, însă casa de avocatură Coltuc, care are în portofoliu peste 1.000 de procese legate de taxa de primă înmatriculare susţine că toţi cei care care au achitat taxa auto şi vor retrurnarea ei în temeiul noilor reglementări legale, se pot adresa, cu o simplă cerere, Direcţiei de Finanţe din fiecare judeţ. Termenul, potrivit reglementărilor civile privind prescripţia plăţilor, este de cel mult cinci ani de la achitarea taxei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite