Gălăţenii nu ajung la dentist cu anii din cauză că nu-şi permit să plătească tratamentele, nici chiar la cele mai mici tarife din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Puţinii medici stomatologi aflaţi în contract cu Casa de Asigurări primesc lunar bani cât pentru o singură proteză dentară. Şi cum nu pot face stomatologie prin tragerea la sorţi a pacientului norocos, 11 dentişti au renunţat anul trecut la contractele cu CJAS.

La o analiză a situaţiei contractării serviciilor medicale se constată că, din an, în an, se alocă tot mai puţini bani pentru stomatologie.

Această evoluţie are consecinţe negative asupra accesibilităţii acestui tip de asistenţă şi implicit asupra stării generale de sănătate a populaţiei tot mai sărace, ştiut fiind că afecţiunile dentare reprezintă cauza unor boli cardiovasculare, digestive şi infecţioase grave. Boli pentru al căror tratament, Casa Naţională de Asigurări cheltuieşte mult mai mulţi bani decât ar fi fost necesari pentru vindecarea afecţiunilor dentare.

Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate (CJAS) a încheiat în 2011 un număr de 515 contracte cu furnizori de servicii medicale diverse, în limita bugetului alocat, mult mai puţine decât în anii precedenţi.

Cea mai drastică scădere se remarcă la servicii stomatologice. Având în vedere sumele derizorii disponibile pentru decontarea tratamentelor dentare, 11 medici dentişti gălăţeni au hotărât să renunţe la contractele cu CJAS.

„Scăderea cea mai importantă a volumului de servicii contractate a fost la capitolul medicină stomatologică, unde s-au încheiat cu 11 contracte mai puţin comparativ cu anul precedent", informează farm. Olimpia Buzia, preşedintele CJAS.

Unui medic dentist care are contract cu CJAS i se decontează lunar servicii în valoare de 1.100 lei pe lună, o sumă ridicolă, suficientă doar pentru o singură proteză dentară „placă".

Or, în condiţiile în care numărul şomerilor a crescut continuu, iar veniturile salariale au scăzut drastic, şi nu numai în cazul angajaţilor la stat, adresabilitatea la cabinetele stomatologice private este în scădere. Nici chiar faptul că în România sunt practicate printre cele mai reduse tarife din lume pentru tratamentele stomatologice nu a putut stăvili acest fenomen.

„Afecţiunile netratate, de regulă cariile şi parodontopatiile, duc la pierderea dinţilor. Şi aceasta este doar una dintre consecinţe. Pacienţii vin la cabinet atunci când este prea târziu", afirmă medicul dentist George Dorneanu.

În opinia sa, situaţia s-ar putea îmbunătăţi dacă mai mulţi medici dentişti s-ar afla în contract cu CJAS şi li s-ar deconta servicii în limite rezonabile, nu sume ridicole.

„Mai mulţi pacienţi ar putea beneficia măcar de un control de rutină cu scop profilactic înainte de a fi prea târziu, adică de a-şi pierde dinţii sau a se îmbolnăvi din cauza stării precare a danturii", a mai spus dr. Dorneanu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite