De anul acesta, pe Siret vor curge banii europeni. Aflaţi cum îi puteţi "pescui"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râul Siret
Râul Siret

Asociaţia pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltare Durabilă a desfăşurat, la Muzeul de Istorie Galaţi, întâlnirea cu scop consultativ cu partenerii privind Grupul de Acţiune Locală (GAL) "Luna Joasă a Siretului".  Primarii comunelor gălăţene învecinate cu Siretul au aflat cum pot obţine finanţări pentru Mediu

GAL-ul se va constitui prin parteneriat local, alcătuit din reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor publice, ai sectorului privat şi ai societăţii civile. Drept urmare, au avut loc consultări şi dezbateri pe marginea documentelor referitoare la adoptarea Strategiei de Dezvoltare Locală a Grupului de Acţiune - „Lunca Joasă a Siretului".

În cadrul evenimentului, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltare Durabilă, Dorin Butunoiu, a invitat viitori parteneri ai Grupului de Acţiune Locală - „Lunca Joasă a Siretului", administraţii locale, membri ai asociaţiilor non-guvernamentale, precum şi reprezentanţi ai mediului privat din Microregiune, reprezentantul Instituţiei Prefectului - judeţul Galaţi, Autoritatea de Management pentru PNDR, compartimentul de Dezvoltare Rurală Judeţean Galaţi - Coordonator Berlea Vasile, dar şi persoane interesate de dezvoltarea mediului rural şi accesarea de fonduri prin intermediul GAL-ului.

Beneficiarii G.A.L.-ului "Lunca Joasă a Siretului" vor fi cei peste 50.000 de locuitori dispuşi pe o suprafaţă de 633,92 kilometri pătraţi din opt comune ale judeţului Galaţi, şi o comună de pe raza judeţului Brăila, precum şi ceilalţi parteneri din cadrul GAL-ului, prin intermediul Programului LEADER care se finanţează prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

Pentru accesarea Programul LEADER, comunităţile locale, grupate în teritoriu, trebuie să creeze un parteneriat public-privat ce va avea denumirea de "Grup de Acţiune Locală - "Lunca Joasă a Siretului".

Primarii şi reprezentanţii asociaţiilor au dorit ca la finele discuţiilor să-şi expună opiniile cu privire la acest proiect.

Adamache Marian, primar comuna Braniştea, judeţul Galati: "GAL-ul aduce perspective pozitive şi necesare comunităţii locale pe care o reprezint. Îmi doresc ca acest proiect să obţină finanţările necesare investiţiilor pe care nu le-am propus. Avem posibilitatea de a crea noi locuri de muncă, de a dezvolta localitatea şi ceea ce am avea nevoie la ora actuală, reabilitatarea căminului cultural, dar şi valorificarea obiceiului olăritului."

Petrea Maricel, prima comuna Schela: "Împreună cu ceilalţi parteneri îmi doresc ca prin GAL să obţinem o finanţare care să aducă în comunele noastre un trai decent, locurile de muncă să fie cele create în primă instanţă, aspect pe care ni-l dorim realizat în cel mai scurt timp posibil. Este cel mai important şi necesar lucru în comunităţile locale din judeţul Galaţi."

Boţ Iulian, prima Lieşti: "Cu toate că nu sunt foarte încrezător, proiectul GAL este un pas important făcut pentru judeţul Galaţi, mai ales că în anul 2014 finanţările alocate vor fi mai mari decât cele din prezent. Cel mai urgent lucru pe care mi-l doresc pentru comuna mea este legat de infrastructură care, după cum bine se observă, lasă de dorit. Din păcate acest fapt nu se va realiza pentru că pe seama acestui proiect nu putem utiliza fondurile în acest scop."

Geta Stăncescu, reprezentant Organizaţia CERC din Schela, ONG care se axează pe viaţa şi activitatea comunităţii locale: "Prin GAL am făcut ca lucrurile în comuna noastră să se mişte, să se simtă spiritul de echipă şi dorinţă de a dezvolta comuna în care locuim, iar faptul că mediul privat şi autorităţile locale s-au pus de acord asupra acestui proiect ne oferă şansa de a înfăptui ceea ce "arde" în localităţile judeţului Galaţi, şi anume, crearea de noi locuri de muncă. Mediul rural este un pion foarte important pentru economia ţării noastre şi drept urmare, trebuie să utilizăm cât mai multă forţă de muncă."

Comparativ cu 2011, când s-a lansat prima etapă de depunere a GAL-urilor, unde potenţialele GAL-uri au beneficiat de 49.000 euro din partea MADR, pentru elaborarea şi scrierea dosarului de candidatură, în această a doua etapă şi ultima de fapt, pentru întocmirea dosarului de candidatură, parteneriatele şi-au finanţat toate activităţile din resurse financiare proprii.

În cadrul acestui parteneriat, cele 7 Unităţi Administrativ Teritoriale, care au semnat Acordul de Parteneriat, au contribuit financiar la analizarea acţiunilor necesare depunerii dosarului de candidatură, unde coordonatori sunt cei de la Asociaţia pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltare Durabilă, prin preşedinte Dorin Butunoiu, care a şi avut această iniţiativă de înfiinţare a GAL-ului "Lunca Joasă a Siretului", în colaborare cu experţi externi în domeniul fondurilor europene.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite