ŢEAPĂ Primăria Galaţi a pierdut un milion de euro dintr-un contract pentru un mall fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Conturi a descoperit că Primăria Galaţi a cedat 26,4 de hectare din terenul oraşului unei firme private, fără a obţine nimic la schimb! Mai mult, contractul iniţial a fost transferat de către primarul Nicolae, în mod fraudulos, fără aprobarea Consiliului local, către o altă firmă, care nici ea n-a plătit!

Un contract încheiat de Primăria Galaţi cu o firmă privată, în 2005, pentru construirea unui mare complex comercial în cartierul „Dimitrie Cantemir" (cunoscut şi sub numele de cartierul Siret) din Galaţi a produs bugetului public o gaură de circa un milion de euro. Constatarea a fost făcută de Curtea de Conturi, în urma unui control de fond la Primăria Galaţi.

Ia Carrefourul care nu-i!

Mai concret, Primăria a cedat către firma privată Euro Mediterranee Consulting SRL Bucureşti (firmă care reprezintă unul dintre giganţii europeni din retail, respectiv Carrefour) o suprafaţă de 26,4 de hectare de teren din cartierul Siret, pentru care amintita firma urma să plătească, timp de 25 ani, o redevenţă de circa 200.000 de euro pe an, începând cu momentul semnării actului.

Problema este că plata nu s-a făcut niciodată, aşa că la momentul controlului, în 2010, se adunase deja o sumă neplătită de circa un milion de euro!

Dar asta nu e tot. Cei de la Curtea de Conturi au descoperit un lucru şi mai grav: între timp, contractul a suferit o serie de transformări în mod ilegal, doar prin semnătura primarului Dumitru Nicolae şi fără aprobarea Consiliului Local.

Concret, contractul a fost transferat (în iulie 2007), fără aprobarea prealabilă a consiliului local, prin act adiţional semnat exclusiv de primarul Dumitru Nicolae, către altă societate comercială cu capital privat: SC Siret Plaza SRL.

Această societate comercială era înfiinţată în februarie 2007 (N.R. adică înainte cu doar patru luni de semnarea actului), iar în perioada 2007-2010 a înregistrat numai pierderi, are datorii către creditori, capitalul propriu declarat este negativ, nu are personal angajat şi nu deţine active imobilizate - conform situaţiilor prezentate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice - indicatori financiari", descriu „ţeapa" cei de la Curtea de Conturi.

Clar este că atât Euro Mediterranee Consulting, cât şi Siret Plaza s-au făcut că plouă şi n-au plătit suma prevăzută de contract, iar Primăria nu a făcut nimic pentru a rezolva problema.

Cităm din raportul Curţii: „La Primăria Galaţi s-a constatat că nu au fost urmărite şi încasate veniturile cuvenite bugetului local reprezentând creanţe comerciale înregistrate în evidenţa contabilă a entităţii la data de 31 decembrie 2010 (respectiv 3.764.000 lei; N.R.: adică peste un milion de euro dacă actualizăm cursul valutar), aferente contractului de asociere nr. 112282/07.11.2005 încheiat cu firma privată Euro Mediterranee Consulting SRL Bucureşti". Contract transferat ulterior, cum spuneam, către Siret Plaza SRL.

De-abia în 2009, departamentul juridic al Primăriei Galaţi a avut un moment de tresărire şi a deschis o acţiune la Judecătoria Galaţi, însă totul s-a blocat deoarece niciuna dintre părţi nu s-a prezentat la proces. Dosarul este blocat şi în momentul de faţă!

Curtea de Conturi: Primarul este vinovat!

Pentru a nu lăsa loc unor interpretări, cităm integral, în continuare, din raportul Curţii de Conturi:

Astfel, nu s-a asigurat de către conducerea unităţii administrativ-teritoriale utilizarea/administrarea cu eficienţă, eficacitate şi economicitate a patrimoniului public şi privat al acesteia, având în vedere modul în care s-a acţionat în vederea recuperării creanţelor, starea economico-financiară încă de la înfiinţare a societăţii comerciale cu capital privat care a subrogat în drepturi şi obligaţii asociatul iniţial, astfel încât este relativ modul în care se poate realiza scopul asocierii înscris în contract (investiţia constând din construirea unui centru comercial şi de recreere de interes public pe terenul în suprafaţă de 26,4 ha adus în asociere de către instituţia publică), pentru care potrivit contractului:

«Societatea are capacitatea şi este interesată să investească în zonă circa 45 milioane Euro, din surse financiare proprii sau atrase, pentru crearea unui centru comercial şi de recreere modern, la nivel occidental, cu cca. 2.000 locuri de parcare, săli de cinema multiplex, etc., ceea ce va conduce la crearea a aproximativ 1.000 locuri de muncă, cu avantajele inerente provenite din taxe şi impozite ce se vor face venit la bugetul de stat şi la bugetul local».

De asemenea, tot la această entitate publică s-a constatat că nu s-au dispus şi luat măsurile legale în vederea urmăririi şi încasării creanţelor cuvenite bugetului local, reprezentând impozite şi taxe locale şi nu s-au aplicat toate procedurile de executare silită a debitorilor pentru obligaţiile fiscale datorate de aceştia , în sumă de peste 3.4 milioane de lei, la care se adaugă penalităţile".

Să plătească!

Desigur, se pot invoca în acest caz multe lucruri, cum ar fi criza economică sau eternul litigiu Galaţi-Brăila cu privire la situaţia administrativ-teritorială a terenului în discuţie. Asta mai ales dacă şinem cont că terenul a fost transferat Galaţiului prin Hotărâre de Guvern, care a fost atacată de Brăila în justiţie, iar procesul încă nu s-a terminat.

Peste toate, însă, există un contract comercial semnat şi ştampilat. Vă garantăm că dacă primăria nu ar fi respectat clauzele contractului, cu siguranţă că firmele contractante ar fi cerut daune uriaşe.

În aceste condiţii nu putem decât să sperăm că persoanele vinovate de această ţeapă vor fi puse să plătească, iar firmele implicate vor da şi ele socoteală.

CITEŞTE ŞI

DEZVĂLUIRI Sporuri salariale şi prime ilegale de 1,3 milioane de euro la Primăria Galaţi

BANI PUBLICI Un cartier al Tecuciului va avea sistem de supraveghere video în valoare de 300.000 de euro

Salarii plătite ilegal la Primăria Munteni. Prejudiciul se ridică la peste 250.000 de euro

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite