Ninsorile au trecut. Urmează inundaţiile! Autorităţile gălăţene se tem de ce-i mai rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pericol de inundaţii. Foto: Arhiva Adevărul
Pericol de inundaţii. Foto: Arhiva Adevărul

Deszăpezirea drumurilor judeţene a înghiţit sume uriaşe şi a presupus un efort uman foarte mare. Însă problemele nu se opresc aici. Potrivit lui Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, probabilitatea să se producă inundaţii peste 2-3 săptămâni, o dată cu topirea nămeţilor, este foarte mare.

Prognoza meteo pentru săptămâna următoare este alarmantă. Urmează o încălzire bruscă a vremii, media temeperaturilor din timpul zilei situându-se în judeţul Galaţi la 6-8 grade Celsius. În aceste condiţii, uriaşa cantitate de zăpadă acumulată pe raza judeţului se va topi brusc, iar autorităţile se tem că acest lucru va duce la inundaţii grave.

"Noi ne aşteptăm să avem probleme dacă estimările meteorologilor se vor confirma. Cantitate de zăpadă este uriaşă. Doar de pe drumurile pe care le-am curăţat am dat deoparte circa 600.000 de metri cubi de zăpadă. Vă daţi seama că drumurile înseamnă mai nimic din teritoriul judeţului, iar cantitatea de zăpadă este extraordinar de mare", ne-a declarat Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Cel mai vulnerabile zone sunt cele din apropierea albiei râurilor Siret, Prut şi Bârlad, unde topirea nămeţilor a provocat de fiecare dată probleme. Situaţia este acum cu atât mai complicată cu cât pe amintitele râuri există acum pod de gheaţă, care poate forma zăplazuri (baraje de sloiuri) la poduri şi la coturi, ceea ce ar amplifica riscul de inundaţie.

CITEŞTE ŞI

GALERIE FOTO Dragoste la zero grade. Pe Faleza Dunării, iubirea a învins zăpada

FOTO Râul Prut a îngheţat bocnă, spre supărarea pescarilor şi bucuria transfugilor

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite