FOTO Nămeţi umflaţi din factură. Acuzaţii de fraudă la deszăpezirea drumurilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Chebac şi Luciano Tudor
Eugen Chebac şi Luciano Tudor

Consiliul Judeţean a decontat doar 70% din factura prezentată de firma de deszăpezire, care este acuzată de calcule fictive. În urma scandalului, utilajele de intervenţie ale SC Drumuri şi Poduri au fost dotate cu GPS. Dipozitivele nu s-au pus, însă, şi pe utilajele închiriate de firmele private din zona Tecuciului!

Sămânţă de scandal între Consiliul Judeţean Galaţi şi firma care se ocupă de deszăpezirea drumurilor judeţene: compania publică „Drumuri şi Poduri" SA. Totul a pornit de la factura pentru deszăpezire pe luna ianuarie, care avea o valoare de 260.000 de lei, dar pe care CJ a refuzat să o achite integral.

Aveam suspiciuni că s-au trecut operaţiuni fictive acolo. De aceea am cerut refacerea calculelor şi am achitat doar o parte din sumă", ne-a declarat Eugen Chebac, preşedintele CJ Galaţi.

Director în CJ: „Tentativă de fraudă!"

Alţi angajaţi ai CJ sunt însă şi mai vehemenţi în legătură cu acestă situaţie. Petru Tudorache, directorul tehnic în cadrul instituţiei, a acuzat Drumuri şi Poduri de tentativă de înşelăciune. „Am asistat la o tentativă de fraudă, în condiţiile în care au fost solicitaţi bani şi pentru utilaje fictive. Am acţionat perfect legal, conform contractului încheiat cu societatea. Probabil că domnilor de la această societate nu le mai iese acum socoteala şi dau vina pe noi. Le-au fost decontaţi 188.500 de lei", a declarat Petru Tudorache.

Niciunul dintre cei implicaţi în acest scandal nu au vrut să ne spună în ce au constat „tenatativele de fraudă" , însă ni s-a sugerat că totul ar avea legătură cu utilajele particulare pe care Drumuri şi Poduri SA le-a închiriat pentru a face faţă deszăpezirii. „Nu pot să comentez mai mult. Vom face un audit finaciar la Drumuri şi Poduri", ne-a declarat preşedintele CJ Galaţi.

VEZI GALERIE FOTO DE LA DESZĂPEZIRE

Operațiune de deszăpezire în zona Buciumeni-Hînțești

Societatea Comercială "Drumuri şi Poduri" - la care acţionar majoritar este Consiliul Judeţului Galaţi - este singura care se ocupă de deszăpezitul drumurilor judeţene la Galaţi. A primit operaţiunea de deszăpezire printr-o licitaţie, la care au mai participat firmele private Vega'93 SRL şi Tancrad SRL (care a căştigat licitaţia pentru deszăpezire la Brăila).

Firmele private au fost excluse încă de la prima etapă a licitaţiei, dat fiind că nu îndeplineau o cerinţă fundamentală a caietului de sarcini: nu aveau în dotare freze pentru zăpadă.

GPS pe utilaje, dar nu şi pe cele închiriate

Deşi a câştigat licitaţia, „Drumuri şi Poduri" nu a putut face faţă solicitărilor din teren şi a fost nevoită să subînchirieze mai multe utilaje de la o serie de societăţi private.
„Am închiriat wole de la doi sau trei agenţi economici din zona de nord a judeţului, acolo unde avem probleme mai mari", a mai spus Luciano Tudor, care a refuzat să spună numele acestor firme. „Vom afla la depunerea deconturilor cine sunt!", promite clarificări preşedintele CJ Galaţi.

Închirierea utilajelor private au consumat, după estimarea directorului de la „Drumuri şi Poduri", între 15 şi 20% din totalul bugetului alocat pentru deszăpezire, deci undeva între 180 şi 200.000 de lei. Pentru utilajele respective, societatea a achitat între 100 şi 150 de lei pe oră.

În urma scandalului deconturilor, Consiliul Judeţean a decis să pună GPS-uri pe toate utilajele de deszăpezire. „Astfel ştim exact unde şi ce a făcut fiecare utilaj. Din păcate, am putut pune doar pe utilajele societăţii publice, nu şi pe cele închiriate de la particulari. Socotiţi dumneavoastră de ce se întâmplă aşa", ne-a declarat preşedintele CJ Galaţi.

Banii s-au terminat!

Pentru iarna 2011-2012, Consiliul Judeţului a alocat un buget de 1,1 milioane de lei, pentru un total de 780 de km de drumuri judeţene. Bugetul este considerat de cei care se ocupă de deszăpezire ca mult prea mic în condiţiile iernii grele.

De altfel, banii pentru deszăpezire au fost deja epuizaţi la Galaţi (judeţul a avut un buget de 20 de ori mai mic decât judeţul vecin, Brăila!), aşa că pentru continuarea operaţiunilor este nevoie de o suplimentare care va fi discutată într-o şedinţă extraordinară a CJ care va avea loc joi, 16 februarie.

Cine este Luciano Tudor

Lucian Tudor, actualul director la SC Drumuri şi Poduri Galaţi este membru PSD, iar la bază om de afaceri. Locuieşte în Tecuci.

Este suspectat de fraudă fiscală după ce, ca administrator la fabrica de mobilă Mobimod Tecuci, a semnat actele justificative pentru o rambursare ilegală de TVA, prin care a prejudiciat statul cu circa o jumătate de milion de euro. Partener în această afacere controversată i-a fost nimeni altul decât celebrul om de afaceri Cătălin Chelu (judecat penal în cazul „Mită pentru generalul Fătuloiu").

Familia Tudor pare să aibă "abonament" la funcţiile publice. Soţia şefului de la „Dumuri şi Poduri", Carmen Tudor, a fost şefă a Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului Galaţi (2008-2009), iar cumnata Simona Tudor este director la Spitalul Municipal Tecuci.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite