DEZVĂLUIRI Iată cum minte primarul Nicolae un oraş întreg de dragul lui Florin Melinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o încercare disperată de a-şi menţine „pupila" la şefia Teatrului Muzical, primarul Dumitru Nicolae afirmă că postul de director trebuie scos la concurs de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Legea, însă, spune cu totul altceva!

Primarul Dumitru Nicolae a devenit principalul obstacol în reinstaurarea ordinii la Teatrul Muzical „Nae Leonard" din Galaţi.

Vă reamintim că la amintita instituţie de cultură - care cheltuie anual, din bugetul public, circa trei milioane de euro - a izbucnit un imens scandal legat de faptul cum banii publici sunt „sifonaţi" către diverse firme private, iar angajaţii sunt perment batjocoriţi de managerul Florin Melinte, pe fondul deselor lui excese bahice.

În urma unei campanii derulate în întreaga presă gălăţeană şi sub presiunea Consiliului local, Florin Melinte şi-a dat demisia, la 1 decembrie 2011, de la conducerea teatrului. Din păcate, însă, sub protecţia primarului Dumitru Nicolae, el a continuat să „facă jocurile" la „Nae Leonard", motiv pentru care un nou director a fost numit la teatru de-abia la începutul lunii februarie 2012.

Pe fondul acestui vid de putere, Melinte a continuat să tragă sforile în teatru. Potrivit unor surse din interior, a cărat acasă zeci de kilograme de acte, a confiscat ştampilele oficiale şi a continuat să semneze acte oficiale în numele instituţiei.

Nicolae, vânătorul de scandaluri sexuale

Primarul Dumitru Nicolae s-a comportat cu totul ridicol în şedinţa de Consiliu local în care s-a constatat vacantarea prin demisie a postului de director al Teatrului Muzical şi a fost numit un director interimar.

Edilul şef a încercat să lege numele lui Teodor Niţă (cel propus pentru post) de un posibil scandal sexual, bâiguind ceva despre o poză de pe internet în care Niţă ar fi împreună cu o tânără domnişoară. Încercarea copilărească de discreditare a fost tratată în glumă de cei prezenţi la întâmplare, însă substratul rămâne acelaşi: Dumitru Nicolae se luptă cu îndârjire să-l readucă pe Melinte la conducerea Muzicalului.

Minciuna cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici

Imediat după ce Teodor Niţă a fost confirmat ca director interimar al teatrului gălăţean, primarul Dumitru Nicolae a mai lansat o fumigenă. Însă dacă în cazul aluziei la poza de pe internet aveam de-a face cu o simplă intoxicare, de data asta la mijloc este o minicună sfruntată.

Mai pe scurt, ca să nu vă ţinem în suspans, primarul Galaţiului a afirmat că postul de director al Teatrului Muzical poate fi scos la concurs doar de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, deci până când această instituţie nu ia măsuri, el are mâinile legate şi nu poate pune un director definitiv, cu mandat manegerial complet, la „Nae Leonard".

Iată de ce minte Dumitru Nicolae. Funcţionarea instituţiilor de cultură din România este reglementată de Ordonanţa de Urgenţă nr. 189 din 25 noiembrie 2008, privind managementul institutiilor de spectacole sau concerte, muzeelor şi colecţiilor publice, bibliotecilor şi al aşezămintelor culturale de drept public.

Potrivit acestui act normativ, responsabilă de organizarea concursului de manager al unei instituţii de cultură este în atribuţiunile autorităţii locale care o are în subordine (vezi articolele 4-6, care specifică foarte clar şi detaliat acest lucru).

Mai mult decât atât, articolul 7, alineatul 3, arată că Dumitru Nicolae este pe cale să-şi încalce la modul sancţionabil propriile atribuţii în domeniu. Iată textul alineatului: „În cazurile în care contractul de management încetează înainte de termen, prin excepţie de la dispoziţiile alin. (2), termenul de 120 de zile curge de la data constatării cauzei de încetare".

Cu alte cuvinte, Dumitru Nicolae ar trebui să organizeze concurs pentru postul de manager la Teatrul Muzical Galaţi până la data de 30 martie, având în vedere că demisia lui Florin Melinte s-a înregistrat şi a devenit efetivă la 1 decembrie 2011. Amenda pentru încălcarea acestei reglementări este între 50.000 şi 100.000 de lei şi este aplicată persoanei vinovate, la sesizarea persoanelor interesate, de Ministerul Culturii (vezi art. 55 din OUG 189/1998).

Dacă procedurile pentru concurs ar fi iniţiate în mavimum cinci zile, Primăria Galaţi are şanse să se încadreze „la mustaţă" în termen, dat fiind că pentru elaborarea proiectului de management trebuie acordate 21 de zile, iar comisia de analiză are nevoie de minimum 7 zile pentru analiză (conform articolului 8, literele a şi b din lege).

Şi, totuşi, de ce ne minte Nicolae?

Cu tot respectul faţă de vârsta domnului Dumitru Nicolae, trebuie să concluzionăm că domnia-sa a devenit o frână în calea exercitării actului de administraţie publică locală. Cazul Florin Melinte este, după cum am demonstrat deja, relevant.

Singura chestiune pe care încă nu am elucidat-o este ce se află în spatele acestei încercări disperate de a-l proteja pe Florin Melinte. Din păcate primarul Nicolae a refuzat de mai multe ori să clarifice acest aspect, aşa că ne aflăm pe teritoriul presupunerilor (cu substrat logic).

Avem patru scenarii:

1) - Nicolae este corupt şi este părtaş la ilegalităţile comise de Melinte;
2) - Nicolae este forţat de cineva important din PSD să-l ţină în braţe pe Melinte;
3) - Presiunea este exercitată pe canale masone, dat fiind că Melinte este membru al Ordinului Cavalerilor de Malta (din care fac parte foarte mulţi dintre oamenii importanţi ai Galaţiului);
4) - Melinte îl şantajează cu ceva pe Nicolae.

Oricare dintre scenarii ar fi cel real (oricum, le vom diseca pe toate în ediţiile următoare), este clar că lucrurile sunt mai mult decât atinse de prevederile Codului Penal, care reglementează atât şantajul, cât şi traficul de influenţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite