Criza gazelor. Vezi care este situaţia la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazele scumpe importate din Rusia au suficientă presiune pentru ca gălăţenii să nu sufere atunci când temperaturile exterioare scad foarte mult, în condiţiile în care consumul casnic a crescut mult. În ceea ce priveşte debitul însă, suntem la discreţia Gazprom.

Bogdan Holban, directorul Distrigaz Sud din cadrul Companiei GDF Suez Energy România ne-a informat că deocamdată la Galaţi nu sunt probleme în asigurarea gazului metan destinat populaţiei.

„Conducta prin care intră în România gazele de la Gaprom, pe la Isaccea, se află aproape de Galaţi şi, din acest motiv, suntem avantajaţi. Când se fac importuri de gaz de la ruşi, de regulă atunci când temperaturile exterioare scad foarte mult, în municipiul şi localităţile judeţului, nostru presunea în reţeaua de distribuţie nu scade, sau în orice caz nu semnificativ. Săptămâna trecută, când temperaturile nocturne s-au apropiat de minus 20 de grade, la noi n-au fost probleme, precum la Ploieşti şi Braşov, situate aproape de capătul celălalt al conductei magistrale", ne-a explicat ing. Bogdan Holban.

În orice caz, din cauza iernii grele, care a pus stăpânire şi pe judeţul Galaţi, consumul casnic de gaz metan a crescut substanţial.

„Cosumul populaţiei a crescut cu 20 şi chiar 30 %, dar, chiar dacă se anunţă încă o perioadă geroasă nu cred că vor fi probleme. Sigur, asta depinde mai ales de furnizorii ruşi, care, in extremis, ar putea reduce livrările din cauza creşterii consumului propriu. Într-un astfel de caz, situaţia s-ar inversa, în sensul că Galaţiul ar ajunge să se situeze la capătul de coloană cu presiunea mai scăzută", a mai spus diresctorul Distrigaz Sud.

Potrivit legislaţiei din domeniu, situaţia de urgenţă în alimentarea cu gaze este declanşată în cazul în care consumul creşte cu cel puţin 20% din cauza temperaturilor scăzute, la nivelul întregii ţări sau în zone însemnate ale ţării pentru perioade îndelungate de timp.

În aceste cazuri, pentru a fi asigurat consumul populaţiei, sunt limitate livrările către consumatorii industriali.

În sistemul de distribuţie există un deficit de gaze cauzat de faptul că operatorii au importat mai puţin din cauza preţului mare al gazului din Rusia.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite