PROIECT ÎNDRĂZNEŢ Vrea să facă din balta Brateşului un lac de agrement după modelul Balatonului unguresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La doar 38 de ani, inginerul Bogdan Lefter  este deja un om de afaceri de  succes
La doar 38 de ani, inginerul Bogdan Lefter este deja un om de afaceri de succes

Lacul Brateş, un luciu de apă de peste 3.000 de hectare aflat chiar la marginea oraşului Galaţi, este pe cale să devină un paradis nautic. Ideea aparţine unui tânăr om de afaceri - Bogdan Lefter (38 ani) - care vrea să investească în zona lacului pentru a-şi satisface o pasiune mai veche: windsurfingul.

Până la Revoluţie, pe lacul Brateş funcţiona una dintre cele mai mari ferme piscicole din România. Peste 3000 de hectare de luciu de apă, de sub care se scoteau anual câteva mii de tone de peşte. Mai mult decât atât, la malul vestic al lacului funcţiona o plajă publică ce atrăgea în sezonul estival peste 1.000 de oameni pe zi.

După 1989, însă, lucrurile au luat-o razna. Activitatea piscicolă a fost abandonată ca urmare a falimentului fabricii de conserve Pescogal (care deţinea şi lacul), peştele a dispărut în năvoadele braconierilor, iar plaja a fost lăsată de izbelişte.

Lacul Brateş, la apusul soarelui

De-abia după anul 2000 au apărut semne că lucrurile s-ar putea îndrepta, după ce complexul turistic de pe malul lacului - şi plaja aferentă - au reintrat în circuit. Chiar dacă tradiţia relaxării la malul lacului Brateş nu mai e ce a fost, există premize ca lucrurile să se schimbe în curând, ca urmare a proiectului pregătit de tânărul inginer gălăţean Bogdan Lefter.

„Vreau să-mi satisfac pasiunea!"

La doar 38 de ani, inginerul Bogdan Lefter pare să fi găsit deja cheia succesului în afaceri. Născut la Podul Iloaiei (Iaşi), el a făcut facultatea de horticultură şi, de circa 10 ani, este stabilit la Galaţi şi patronează o fermă agricolă performantă: 2.000 ha de arabil, 75 ha de livadă, 10 ha de vie şi 5.000 mp de seră de flori.

Deşi pasiunea lui de bază este horticultura, spune că are un interes la fel de mare şi pentru sporturile nautice, în special pentru windsurfing. „Sunt născut într-un loc unde apa este o raritate şi am făcut o pasiune pentru ea. Îmi place să înot, sunt înnebunit să pescuiesc dar, mai presus de toate, ador să merg pe apă cu o planşă şi o pânză", ne-a mărturisit inginerul.

El ne-a mai spus că are în plan construirea unei baze nautice la lacul Brateş, special pentru winsurfing, dar şi pentru alte sporturi pe apă. „Locul este foarte potrivit pentru aşa ceva. Deocamdată sunt la faza pregătirii afacerii. Să văd cât costă echipamentele, cum mă înţeleg cu proprietarul lacului (N.R.: Agenţia Domeniilor Statului) şi ce facilităţi pot fi autorizate la construire în zonă. În principiu, n-ar trebuie să coste mai mult de 100.000 de euro", este de părere omul de afaceri.

Lacul Brateş - Galaţi

Gălăţenii cred că o investiţie la lacul Brateş ar fi extraordinară. „Era foarte frumos la Brateş înainte de 1989. Dacă s-ar reface ceea ce a fost, ar fi de toată lauda", spune Marius Popa (45 ani).

Autorităţile locale promit şi ele că vor sprijini proiectul lui Bogdan Lefter. „O să vedem despre ce este vorba, dar în principiu o astfel de iniţiativă nu poate decât să ne bucure. O să sprijinim cu tot ce putem proiectul", ne-a declarat Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul Galaţiului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite