REPORTAJ Focar de infecţie în complexul "Francezi". Gunoi, fecale şi boschetari GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tone de gunoi s-au adunat în clădirea parţial abandonată a complexului comercial din Ţiglina I, iar locuitorii din zonă cer autorităţilor să ia măsuri. Oamenii spun că, mai nou, în zonă s-au aciuat tot fel de indivizi dubioşi.

De câţiva ani încoace, locuitorii din zona Complexului Francezi, din cartierul gălăţean Ţiglina I, trăiesc un adevărat coşmar. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că în interiorul parţial abandonat al clădirii s-au adunat mari cantităţi de gunoi, care a intrat în putrefacţie, iar în anotimpul cald miroase îngrozitor. De asemenea, gălăţenii spun că în zonă s-au aciuat tot fel de indivizi dubioşi.

„S-a ales praful"

Cândva, complexul comercial, care are o suprafaţă desfăşurată de circa 5.000 de metri pătraţi, era un loc civilizat, menit să împresioneze străinii care ajungeau în oraşul de la Dunăre.

GALERIE FOTO

image

Prin 1975 sau 1976, la combinatul de la Galaţi au venit nişte ingineri francezi. Autorităţile au vrut să-i impresioneze şi i-au cazat câteva luni într-un bloc de aici, pentru că acest complex, care era nou, era cel mai frumos din oraş. De la aceşti francezi a venit şi numele complexului. Acum s-a ales praful", povesteşte Emil Melinte (71 ani), care locuieşte în blocul vecin.

George Palade (42 ani) a prins şi el vremurile bune ale zonei. „Era un fel de orăşel. Veneau oameni din toate cartierele aici, cam cum se întâmplă acum la Elice. Erau terase de vară, magazin de pâine, aprozar, alimentara, o croitorie, o frizerie. Acum e doar o ruină împuţită", spune gălăţeanul.

Complexul a ajuns în starea jalnică din prezent după ce Regal SA (fost întreprindere comunistă care gestiona restaurantele din Galaţi) a vândut spaţiile comerciale unor firme care, la un moment dat, le luaseră în concesiune. Ulterior, magazinele şi restaurantele au fost abandonate, iar în clădire s-a instaurat mizeria şi şi-au stabilit „cartiere generale" aurolacii şi boschetarii.

Geamurile au fost sparte, tot ceea ce a fost de lemn a fost pus pe foc, iar tot ce sa fost de metal a fost demontat şi dus la fier vechi. Au mai rămas doar zidurile crăpate şi murdare. Şi mizeria crâncenă.

image

Alo! Primăria!

Locuitorii din blocurile învecinate ne-au declarat că au făcut o sumedenie de sesizări la Primărie, dar că până acum n-au primit niciun răspuns. „De câţiva ani încoace, cerem primarului să pună măcar un veceu ecologic aici. Degeaba", ne-a spus Marin Roman (68 ani).

Cred că Primăria ar trebui să ia măsuri contra proprietarilor care au abandonat complexul. Eu aşa ştiu că e legea: dacă nu îţi întreţii clădirea iei amendă!", este de părere Carmen Leca (31 ani).

Reprezentanţii administraţiei publice locale spun că există totuşi o explicaţie logică pentru abandonul complexului comercial Francezi: terenul este foarte instabil, clădirea s-a făcut fără fundaţie, iar consolidarea ar costa foarte mult. Mult mai ieftină ar fi demolarea. Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco ne-a promis că va analiza situaţia mai în amănunt în perioada ce urmează şi că lucrurile se vor rezolva într-un fel sau altul.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite