Joi începe recensământul. Află cum poţi deosebi un recenzor de un impostor venit să-ţi fure din casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărătoarea din acest an ne va arăta câţi am mai rămas în România
Numărătoarea din acest an ne va arăta câţi am mai rămas în România

Evident, este important ca populaţia să poată face diferenţa între un recenzor şi un impostor, mai ales că, de regulă, infractorii încearcă să profite de oportunitatea recensămintelor pentru a pătrunde în diverse locuinţe.

„Fiecare recenzor va purta pe umăr o geantă de culoare albastră, dar cel mai important este că fiecare va avea o legitimaţie de recenzor, cu care se va legitima”, ne-a spus Nicolae Marinescu, director al Direcţiei de Statistică Galaţi. 

Fiecare legitimaţie are precizate numele şi prenumele recenzorului, numărul  legitimaţiei, localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, seria şi numărul cărţii de identitate. „Cetăţenii trebuie să verifice dacă recenzorul care bate la uşă are pe legitimaţie ştampila Consiliului local din localitatea respectivă”, a adăugat interlocutorul.

Fiecare cetăţean trebuie să răspundă la întrebările formulate pe cele trei fişe de recensământ obligatorii, cu privire la „Persoană” (P), „Locuinţă, clădire” (LC) şi „Gospodărie” (G). Recenzorul este cel care completează fişa. În cazul în care unii cetăţeni au rude care lipsesc de la domiciliu, atunci li se va cere să răspundă şi la întrebările de pe alte trei chestionare, în funcţie de situaţie: dacă este plecat din localitate temporar, pe o perioadă îndelungată sau este venit din altă parte. 

Recensământul care începe mâine, la ora 0.00, este primul realizat conform regulilor stabilite de Comisia Europeană. Ora 0.00 a zilei de joi este considerată „momentul critic", cel la care se fac toate raportările. Adică, un copil născut miercuri, 19 octombrie, la 23.59, intră în populaţia recenzată, dar unul care vine pe lume începând cu primul minut al zilei de joi, 20 octombrie, nu se numără. Răspund la întrebări persoanele de peste 15 ani, inclusiv, iar pentru copiii cu vârste mai mici de 15 ani oferă date adulţii din gospodăria respectivă.

Pe recenzori îi puteţi vedea pe străzi începând de astăzi, întrucât miercuri este ziua „orientării în teren", a vizitelor preliminare. Recenzarea începe însă joi. Dacă nu vă vor găsi acasă la prima vizită, recenzorii vă vor lăsa în căsuţa poştală sau în uşă datele de contact. Îi puteţi suna ca să fixaţi o zi şi o oră pentru întâlnire şi completarea chestionarelor.

Dacă vreţi, puteţi primi recenzorul în casă, dacă nu, puteţi răspunde în faţa uşii. Dacă nu reuşiţi să fixaţi o vizită sau pur şi simplu nu vreţi să vă întâlniţi cu recenzorul ori aţi fost plecat când v-a căutat recenzorul, puteţi să mergeţi în această perioadă la Comisia locală de recensământ, care funcţionează în cadrul primăriei unde locuiţi. Veţi răspunde la întrebări în faţa unui recenzor de acolo şi acesta va pune chestionarele într-un plic închis pe care îl va înmâna recenzorului care se ocupă de strada dumneavoastră. Numai acesta din urmă are acces la informaţiile din chestionare şi le centralizează.

Nu se cer acte justificative

Recenzorul nu are voie să vă ceară niciun fel de documente justificative, în afara actelor de identitate. În rest, dacă spuneţi, de exemplu, că apartamentul în care staţi este proprietatea dumneavoastră sau este închiriat, nu trebuie să prezentaţi niciun act de proprietate sau contract de închiriere.

Cine completează chestionarul

Recenzorii sunt instruiţi să vă ofere toate informaţiile şi explicaţiile pe care le cereţi, dar nu au voie să vă influenţeze răspunsul. El va completa chestionarele, pe baza răspunsurilor pe care le veţi da, iar la final trebuie să verificaţi dacă ce a scris el corespunde cu ce a spus. Dacă este în regulă, trebuie să semnaţi de conformitate.

Semnătura atestă corectitudinea informaţiilor înscrise în faţa recenzorului, dar nu înseamnă că vă daţi acceptul pentru folosirea datelor altfel decât în scop statistic. Chestionarele sunt ulterior anonimizate (se şterg numele), iar recenzorul este obligat să păstreze confidenţialitatea datelor. În caz contrar, el este amendat cu sume între 2.000 şi 5.000 de lei.

Există un set de întrebări la care veţi răspunde numai dacă doriţi: este vorba despre datele referitoare la etnie, apartenenţa religioasă, limba maternă şi la eventuale dizabilităţi (ultima secţiune din formularul Persoane). În rest, sunt obligatorii. Dacă refuzaţi explicit să răspundeţi la întrebările obligatorii, puteţi fi amendat cu sume cuprinse între 1.500 şi 4.500 de lei.

Cum îi recunoaşteţi pe recenzori

Cei angajaţi temporar ca recenzori poartă la vedere ecusoane cu însemnele şi sigla Recensământului populaţiei şi locuinţelor 2011, precum şi o mapă albastră, inscripţionată la fel. Pe legitimaţie figurează numele recenzorului, iar acesta este obligat să confirme identitatea de pe ecuson, arătându-vă cartea sa de identitate.

Două milioane de morţi cu CNP-uri

Recensământul va permite autorităţilor să facă o mică ordine în baza de CNP-uri. Numele intervievaţilor se şterg, dar CNP-urile vor fi comparate cu cele existente în baza de date. În momentul de faţă sunt 23 de milioane de CNP-uri active, dar aproximativ două milioane sunt ale unor persoane decedate.

În continuare, vă prezentăm întrebările din cele şase formulare la care trebuie să răspundeţi. Al şaptelea se adresează numai administratorilor de cămine şi hoteluri de locuit, iar al optulea, recenzorilor. Au contribuit Simona Popa, Andreea Ofiţeru

Cele şase formulare

- Persoane
- Persoane plecate pentru o perioadă îndelungată
- Persoane temporar prezente
- Persoane plecate în străinătate
- Locuinţă
- Gospodărie

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite