Galaţiul a ratat explozia imobiliară din 2007-2010. S-au făcut doar 1558 de locuinţe noi, de şase ori mai puţine decât la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şantierele au fost mai mult "îngheţate" la Galaţi, în ultimii ani
Şantierele au fost mai mult "îngheţate" la Galaţi, în ultimii ani

Spre comparaţie, la Cluj s-au clădit, în aceaşi perioadă, 9.645 case noi, la Suceava - 6.973, la Constanţa - 6.275, iar la IAşi - 4.752. Cel mai prost stau judeţele Mehedinţi (doar 193 de case noi în toţi cei trei ani) şi Tulcea (361). Galaţiul este pe locul 22 în top.

Statisticile centralizate de direcţiile judeţene de statistică relevă destule lucruri surprinzătoare în privinţa construcţiei de locuinţe din România. Astfel, Bucureştiul este abia pe cincea poziţie în acest clasament. Topul este condus de Cluj, cu 9.645 locuinţe noi construite în ultimii trei ani. Pe locul doi se situează Ilfovul, care i-a luat faţa Capitalei de ani buni. Din 2008 şi până la finalul anului trecut, s-au realizat 8.352 de locuinţe in Ilfov.

O alta supriză mare o reprezintă ocupanta locului trei: judeţul Suceava! În intervalul 2007-2010, aici s-au ridicat  6.973 de locuinte.

Galaţiul, din păcate, a ratat explozia imobiliară din aceşti ani, fiind de-abia pe poziţia 22 în top, cu 1.558 locuinţe noi. Este de şase ori mai puţin decât la Cluj şi de patru ori mai puţin decât la Suceava!

Analiştii imobiliari pun cifrele bune din judeţele din top 3 pe seama a două fenomene: construcţia masivă de case de vacanţă (la Ilfov şi Cluj), dar sumele foarte mari venite de la cei care lucrează în străinătate (Suceava).

Pe ultima poziţie se află Mehedinţi, cel mai neatractiv judeţ pentru construcţia de locuinţe. Doar 193 de locuinţe au fost realizate în acest judeţ in recesiune. Penultima poziţie este deţinută de Tulcea, unde s-au ridicat 361 de locuinţe.

Revenind la situaţia imobiliară de la Galaţi, trebuie să spunem că numărul de locuinţe a crescut faţă de 1990 cu 11,2%. În acelaşi timp, însă, suprafaţa totală a locuinţelor gălăţenilor a crescut cu 32,8%, ceea ce înseamnă că acum locuitorii judeţului au la dispoziţie case mai spaţioase.

"Noi am anticipat această situaţie. Ne aşteptam să fie o stagnare în zona construcţiei de locuinţe şi, de aceea, ne-am orientat în ultimii ani pe lucrările de infrastructură", nea- declarat inginerul Corneliu Istrate (Vega 93).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite