Face atletism de performanţă la 49 de ani. Are 11 titluri de campion naţional şi două balcanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Stanciu, politistul atlet-veteran, bucuros pentru una dintre numeroasele sale victorii
Marian Stanciu, politistul atlet-veteran, bucuros pentru una dintre numeroasele sale victorii

Agentul şef principal Marian Stanciu, responsabil cu logistica în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, este un atlet cu performanţe absolut remarcabile, mai ales dacă avem în vedere vârsta sa. Multiplul campion naţional şi balcanic are 49 de ani.

Poliţistului, care te compleşeşte cu modestia sa, nu-i place să se laude cu reuşitele sale sportive. Cu greu l-am convins să ne vorbească despre ele spunându-i că o face pentru ca semenii săi să înţeleagă că limitele biologice pot fi depăşite şi că atletismul gălăţean şi cel românesc, nu merită să moară.

Marian Stanciu ne-a povestit că, în 1978, antrenorul Nicolae Pop l-a remarcat la un concurs de atletism „Daciada" şi a încercat să-l facă sportiv de performanţă.

„Am mers la antrenamente cam trei luni după care am renunţat. Mi-a plăcut mult fotbalul. În 1983, am devenit arbitru. M-am reîntors pe pista de atletism în 1997, la Campionatul Naţional al MAI şi am luat locul I la proba de 100 metri plat. Vreme de 15 ani am participat la această competiţie şi de 12 ori m-am clasat pe locul I, de două ori pe cel secund şi o singură dată am urcat pe a treaia treaptă a podiumului", spune Marian Stanciu.

La vârsta de 38 de ani, a fost legitimat ca atlet-veteran de Federaţia Română de Alletism.

Marian Stanciu s-a dovedit a fi un concurent redutabil la Campionatul naţional pentru atleţii veterani.

„Din 1998, am ieşit campion naţional la toate ediţiile la care am participat. N-am reuşit să ajung în 2006 şi anul trecut. M-am clasat pe locul I de 11 ori. Probele mele favorite sunt cele de 60,100 şi 200 de metri plat", mărturiseşte atletul.

Cu mult efort fizic şi financiar

Aceste rezultate de excepţie au în spate multe ore de antrenament epuizant, făcut cu rigoare şi o strategie pusă la punct cu ajutorul sfaturilor preparatorul fizic Ionel Tămăşanu de la Oţelul şi ale antrenorului Marian Bratu. Marian Stanciu apelează la specialişti cu toate că, în urmă cu cinci ani, şi el a absolvit Şcoala de Antrenori.

„Fac cam patru, cinci antrenamente pe săptămână, pe stadionul Dunărea. Înaintea competiţiilor, încep cu 2-3 luni de pregătire fizică şi apoi, conform planului de antrenament, trec la antrenamentele specifice", explică poliţistul atlet.

Marian Stanciu se poate lăuda şi cu un palmares internaţional de invidiat.

„În 2002, am luat locul I la Campionatul balcanic de atletism pentru veterani, de la Istambul, la probele de 100 şi 200 de metri plat. În 2003, competiţia a fost organizată în Grecia, unde m-am clasat pe locul secund. În 2004, la Istambul, am luat locul I. Doi ani mai târziu, la Atena, locul II, iar în 2008, la fel, în Muntenegru", enumeră reuşitele sale de este hotare atletul veteran.

Lista însă nu se opreşte aici. În 2009, aparticipat la Campionatul Mondial de Atletism pentru Veterani, din Finlanda.

„M-am clasat pe locul 19, dar au fost 42 de participanţi, cei mai mulţi foşti atleţi profesionişti însoţiţi de antrenori, medici, maseori. Eu am fost cu fecior-miu şi ca de fiecare dată când am mers la competiţii mi-am platit tot, drum, cazare, tot. Am obţinut aceste rezultate nu numai cu efort fizic, ci şi finanaciar", mărturiseşte performerul gălăţean.

Anul următor, la Campionatul european, a obţinut un rezultat apropiat, iar acum, după cum spune, are din nou planuri mari.

„Voi începe pregătirile pentru Campionatul european de atletism rezervat poliţiştilor, care va fi organizat în Spania, în iulie 2012", afirmă Marian Stanciu.

Atletismul românesc este pe ducă

Poliţistul sportiv spune că marele său regret este acela că în România, şi mai cu seamă la Galaţi, atletismul este pe ducă.

„Nu avem nici măcar o pistă de alergare în stare bună. Nu avem bazin olimpic şi o sală de sport. Cum să smulgi copiii de lângă calculator pentru a-i face să se bucure de mişcare şi de performanţă?", se întreabă retoric Marian Stanciu.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite