SITUAŢIE ALARMANTĂ Barajele şubrede ameninţă 30.000 de gălăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel puţin 12 baraje din judeţul Galaţi au fisuri periculoase
Cel puţin 12 baraje din judeţul Galaţi au fisuri periculoase

Un control făcut recent de autorităţile de Mediu, cele de la protecţia Civilă şi de „Apele Române" a scos la iveală faptul că în judeţul Galaţi există 12 acumulări de apă ale căror baraje şi diguri sunt în stare proastă. Concluzia comisiei este că, în cazul unor  viituri, mai multe aşezări gălăţene, în care locuiesc circa 30.000 de oameni, pot fi puse în pericol.

Cel mai grave probleme sunt la opt acumulări permanente mici din localităţile Cavadineşti, Băneasa, Ciureşti, Bălăşeşti, Munteni, Ţepu, Buciumeni, Ghidingeni şi Băleni. Unele dintre aceaste iazuri pun în pericol aşezările umane, altele doar pot inunda suprafeţe agricole întinse (cum este cazul acumulării de la Băleni).

„Aceste acumulări, în cazul în care terasamentele distruse se refac fără respectarea tehnologiei şi se acumulează apă în lacuri, pot constitui un risc major pentru aval", ne-a spus Ionică Avram, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Galaţi.

Probleme sunt şi la alte patru baraje, situate la Lieşti (2), Matca şi Fileşti, care au taluzuri cu degradări/alunecări care pun în pericol stabilitatea barajului.

Deţinătorii acestor acumulări (cele mai multe aparţin primăriilor) au motivat că nu pot să aducă la parametrii funcţionali cele 12 acumulări amintite, dat fiind că nu dispun de banii necesari. Primăriile din Ţepu, Matca şi Băleni, precum şi Seromgal SA Galaţi, proprietarii de acumulări unde au fost găsite cel mai mari nereguli, au fost amendaţi.
Grav este că, potrivit celor de la „Apele Române", niciuna din acumulările verificate nu are autorizaţie de funcţionare în siguranţă (obligatorie conform OUG nr. 244/2000 privind siguranţa barajelor).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite