Apaterm se pregăteşte de negocieri cu asociaţiile de locatari care aleg să scape de penalităţi plătind vechile datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locatarii corecţi s-ar bucura ca asociaţiile din care fac parte să scape de penalităţi
Locatarii corecţi s-ar bucura ca asociaţiile din care fac parte să scape de penalităţi

Adriana Stratulat, administratorul special al SC Apaterm SA şi Florian Mateiţă, reprezentantul SC Rominsolv SRL, administratorul judiciar al firmei de termoficare susţin că planul de reorganizare pe care l-au conceput va rentabiliza societatea oferindu-le asociaţiilor de locatari datornice posibilitatea să scape de penalităţi.

Ca să nu mai plătească vechile majorări de întârziere, asociaţiile trebuie să achite mai întâi factura curentă şi abia apoi tranşe din datoria de bază, conform unui grafic de eşalonare. În funcţie de valoarea tranşelor plătite, proporţional, vor fi reduse penalităţile. Dacă, de exemplu, se achită 10 % din datoria de bază, tot cu acest procent scad şi majorările.

Salvarea de la faliment a SC Apaterm depinde de recuperarea a 81,5 milioane de lei (aproximativ 40 milioane de euro) reprezentând contravaloarea serviciilor de termoficare neachitate de populaţie. De aceea, programul de rentabilizare vizează ca măsură principală ştergerea condiţionată a penalităţilor pentru asociaţiile de proprietari care îşi achită datoriile către Apaterm.
„Dacă marţi 11 octombrie, judecătorul sindic va emite o hotărâre favorabilă acestui program de reorganizare, vom îngheţa penalităţile şi aşteptăm ca asociaţiile de locatari să vină la Apaterm pentru conciliere şi stabilirea graficului de eşalonare a plăţii datoriilor de bază. Asociaţiile care se conformează şi vor plăti facturile curente plus o parte din datorie vor beneficia de reducerea proporţională a penalităţilor " - a afirmat Florian Mateiţă.

Chiar dacă sună tentant „ştergerea penalităţilor" şansele de recuperarea a datoriilor de la populaţie sunt nule în cazul multor familii datornice. Peste 2.000 de familii au datorii la întreţinere care depăşesc 10.000 de lei de fiecare, iar 99% dintre datornici sunt asistaţi social.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite