IN MEMORIAM S-a stins unul dintre marii patrioţi ai României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Toma Munteanu
Generalul Toma Munteanu

Despre generalul în rezervă Toma Munteanu, de curând plecat în veşnicie, la vârsta de 73 de ani, se poate scrie, fără niciun efort, o carte. A fost preşedintele filialei Galaţi a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor şi consilier local.

Născut în comuna botoşăneană Flămânzi (de unde a pornit scânteia răscoalei din 1907), Toma Munteanu nu şi-a uitat niciodată plaiurile natale, pe cale le-a vizitat des şi pe care le-a pomenit în mai multe cărţi ale sale. De altfel, autorităţile din satul natal au marcat relaţia specială cu generalul Munteanu, pe care l-au desemnat cetăţean de onoare, în urmă cu patru ani.

I-a plăcut milităria încă din copilăria pe care şi-a trăit-o în umbra celui de-al doilea război mondial. A urmat liceul militar, apoi Academia militară şi a ales Galaţiul pentru a-i fi a doua casă.

Întrega carieră i-a fost marcată de patriotism, de iubirea faţă de ţară, faţă de cei care s-au jertfit pentru apărarea neamului.

Deloc întâmplător, generalul Toma Munteanu a fost, până în ultima clipă a vieţii sale pământeşti, preşedintele filialei Galaţi a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor, organizaţie care reuneşte marii patrioţi români.

Nu putem să ni-l amintim pe Toma Munteanu decât ca pe un om bun, care a crezut tot timpul că succesul naţiei stă în unitatea ei, în patriotismul necondiţionat. A scris numeroase cărţi pe această temă, dar şi despre războaiele României, despre lumea satului, despre lumea sufletului său. A fost medaliat de mai multe ori, iar pe pieptul lui se află ordinul „Meritul Militar".

A încercat să fie util şi oraşului care l-a adoptat, perioada 2000-2004, fiind consilier local, membru al comisiei de urbanism.

„Un coleg de un bun simţ remarcabil", îl descrie viceprimarul Mircea Cristea, coleg de comisie în acea vreme cu Toma Munteanu.

După retragerea din cariera militară, nu a putut sta departe de Armată. L-am văzut, fără excepţie, la toate manifestările consacrate oştirii, militarilor, eroilor, fie că era vorba de Galaţi, de Brăila sau de un sat obscur al judeţului.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite