Misterele unui faliment cu fonduri europene şi licitaţii trucate. Muştarul de Tecuci, anchetat procurorii anticorupţie FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de muştar Atfab Tecuci, pe vremea când producea
Fabrica de muştar Atfab Tecuci, pe vremea când producea

Procurorii DNAtrebuie să lămurească modul cum la fabrica de conserve ATFAB SRL Tecuci - în prezent în faliment - s-a fraudat o licitaţie pe baza căreia s-au obţinut  fonduri europene de 3,15 milioane de lei.

Tecuciul era, în urmă cu câţiva ani, capitala muştarului românesc. La un moment dat, aici funcţionau şase fabrici de muştar, care cu greu făceau faţă comenzilor venită din ţară, dar şi din Italia şi Spania. Una câte una, însă, firmele au început să falimenteze, iar în acest moment doar trei dintre ele mai au activitate.

Cea mai gravă situaţie pare să fie la Atfab SRL Tecuci, care a intrat în faliment imediat după ce a finalizat o investiţie de 6,8 milioane de lei, cu finanţare europeană. Mai mult, procurorii DNA au în lucru un dosar penal legat de societate, care este suspectată de o fraudă cu fonduri europene.

Fabrica de muştar

Imagine de arhivă din fabrica de muştar

De la OLAF, la DNA

Sesizarea privind fraudele a fost făcută, în iulie 2010, de o organizaţie ce funcţionează pe lângă Comisia Europeană: Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF).
În sarcina firmei tecucene se reţine „regizarea" achiziţiei de bunuri în cadrul proiectui de modernizare a fabricii de conserve, finanţat de UE. La o licitaţie din anul 2009, de cumpărare a liniei de fabricare a pastelor (bulion, muştar etc), a fost introdusă o ofertă falsificată, pentru a se crea impresia că a fost atins numărul minim legal de ofertanţi (3), iar finanţarea să fie aprobată.

Cercetările OLAF au scos la iveală că una dintre cele trei oferte, respectiv cea a firmei italiane „TOP Can", este un fals.

În septembrie 2010 au fost luate primele măsuri în cazul Atfab SRL, firmă al cărei patron, Gabriel Ionescu, este membru al PDL şi în Consiliul Local Tecuci.

Gabriel Ionescu, patronul Atfab Tecuci

GABRIEL IONESCU, patronul ATFAB

Agenţia de Plăţi pentru Agricultură a declanşat procedurile pentru recuperarea finanţării europene de 3,15 milioane lei, însă procedura a fost suspendată la scurtă vreme, după ce procurorii anticorupţie au pornit o anchetă penală împotriva patronului firmei, în legătură cu falsurile de la amintita licitaţie. În prezent, dosarul Atfab este în faza de cercetare penală.

„Noi nu mai vem niciun rol în această «afacere». Investiţia fost finalizată, iar dacă sunt probleme, vor fi rezolvate în justiţie. Singura problemă este că fabrica este închisă, deşi potrivit contractului de finanţare trebuie să funcţioneze cel puţin până în 2014", ne-a declarat Nicu Chebac, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Galaţi.

Faliment şi confuzie

În acest moment, pe rolul instanţelor gălăţene sunt şase dosare de faliment declanşate la solicitarea creditorilor. De altfel, în unul dintre aceste dosare, Tribunalul Galaţi a aprobat deschiderea procedurii insolvenţei firmei (administrator judiciar Cont Expert IPURL), iar adunarea creditorilor va avea loc pe 21 noiembrie 2012.

Între timp, patronul firmei a pus lacătul pe fabrică, a trimis oamenii acasă şi şi-a anulat toate numerele de telefon cunoscute. După câte ne-a spus Eduard Finkelştain, primar al Tecuciului şi coleg de partid cu Gabriel Ionescu, „îşi schimbă numerele de telefon foarte des, pentru că vrea să aibă linişte".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite