UTILE Cât te costă să-ţi echipezi maşina pentru iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbarea anvelopelor costă între 12 şi 35 de lei pentru fiecare roată
Schimbarea anvelopelor costă între 12 şi 35 de lei pentru fiecare roată

De la 1 noiembrie, dacă nu sunteţi echipaţi cu anvelope de iarnă pe drumuri publice cu zăpadă polei sau gheaţă riscaţi să fiţi amendaţi chiar şi cu 4.000 de lei. Bugetul pentru dotările de iarnă trebuie să fie de cel puţin 800 de lei.

Ordonanţa de guvern care obligă şoferii să-şi echipeze autoturismele în perioada sezonului rece cu anvelope de iarnă a fost recent aprobată şi intră în vigoare de la 1 noiembrie. Începând cu această dată nu veţi mai avea voie să circulaţi pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei decât dacă sunteţi echipaţi corespunzător. În caz contral, riscaţi să fiţi amendaţi cu sume care pornesc de la 2.500 de lei şi ajung până la 4.000 de lei.

Anvelopele, cea mai mare investiţie

Ca urmare a noilor reglementări, constănţenii au început să-şi caute cauciucuri de iarnă şi să meargă cu autoturismele în service pentru a le pregăti pentru sezonul rece.

Bugetul diferă în funcţie de maşină. Astfel, un proprietar de maşină mică (Tico, Matiz sau Hyundai Getz) îşi poate achiziţiona un cauciuc de iarnă cu sume cuprinse între 150 şi 500 de lei. Pirelli, Debica, Nokian, Matador sau Goodyear sunt mărcile care se găsesc pe piaţă. „Cauciucurile de iarnă sunt o necesitate, indiferent de marcă sau preţ. Dacă nu avem grijă de noi, măcar pe ceilalţi participanţi la trafic să-i respectăm. Nu am bani de cauciucuri acum, dar trebuie să fac rost", susţine Mihai Tudose (49 de ani).

Pentru un autoturism Skoda, Seat, Mercedes sau BMW, tariful pentru un cauciuc porneşte de la 230 de lei şi poate ajunge până la 890 de lei. La mâna a doua, un set de cauciucuri costă de la 500 la 2.000 de lei. Pentru o Dacie Logan, un cauciuc de iarnă costă, în medie, 210 lei.

Cât te costă strictul necesar

 Iată preţurile practicate de magazinele din Galaţi: lopată pliantă pentru zăpadă - 25-30 lei; set de patru cauciucuri de iarnă, noi - 800 lei; set cauciucuri de iarnă, second hans - 300 lei; spray pentru dezgheţat parbriz - 20-25 lei; racletă pentru gleaţă - 8-10 lei; set lanţuri - 100-120 lei; antigel - 20-25 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite